Vismigratierivier: het onzichtbare wordt zichtbaar

Elke dag rijden er duizenden voertuigen over de Afsluitdijk. Onzichtbaar voor het oog zijn de miljoenen vissen voor wie de Afsluitdijk een onmisbare schakel in hun trekroute is. Door de komst van de Vismigratierivier kunnen deze vissen weer ongestoord tussen zoet en zout zwemmen. Waar vissen weer kunnen reizen, wordt het voor automobilisten, fietsers en zeilers een nieuwe stopplaats op de Afsluitdijk. Het onzichtbare wordt er zichtbaar.

Op vier plekken bij de Vismigratierivier wordt het verhaal verteld over het leven van de vissen onder water.

Kruising van twee snelwegen

Er komt een gat dwars door de Afsluitdijk! Op deze plek ontmoeten zoet en zout elkaar. Ook als bezoeker kan je deze nieuwe verbinding beleven. Wandel langs het water door de Afsluitdijk. Hier ervaar je de kruising van twee snelwegen: die voor de auto’s en die van vissen. Silhouetten van 12 vissoorten met hun trekroutes en de afstanden die ze afleggen laten zien waarvoor de Vismigratierivier is aangelegd. Je kunt de passerende vissen ook horen! Elke vis heeft een eigen geluid dat, vermengd met het geluid van de overtrekkende auto’s en passerende wandelaars, een boeiend klankspel oplevert.

VMR_Coupure

Kazematten

De kazematten van Kornwerderzand gaan weer open voor publiek. De oude Kazematten krijgen een nieuwe functie en worden ingericht met informatie over vissen en vismigratie. Samen met de coupure  vertellen de twee kazematten het verhaal van de twaalf  vissen  van de Vismigratierivier en het belang van grote ecosystemen. De noordelijke kazemat vertelt over de zout waterwereld van Waddenzee en Noordzee, de zuidelijke kazemat over de wereld van het zoete water van het IJsselmeer en de rivieren.

170329 haven

Landschap

Aan beide zijden van de dijk, kun je volop genieten van nieuwe natuur.  Ervaar de herstelde verbinding tussen het IJsselmeer en de Waddenzee. De Vismigratierivier is zowel een slim doordacht technisch kunstwerk als een prachtig nieuw natuurgebied waar je bij elk bezoek de rijkdom aan planten en dieren zult zien groeien. Een inspirerende plek waar natuur en cultuur hand in hand gaan.

De Vismigratierivier zelf heeft een lengte van ongeveer drie kilometer. Door deze lengte kunnen vissen geleidelijk wennen aan de overgang van zout naar zoet water en bootst daarmee de natuurlijke situatie het beste na. Dit gebeurt zonder dat er zout water uit de Waddenzee het IJsselmeer instroomt. De Vismigratierivier heeft een slingerend karakter, daardoor ontstaat er een verschil in stroomsnelheden. Zo krijgen ook zwakke zwemmers de kans om van de Waddenzee naar het IJsselmeer te trekken. Niet alle vissen zijn sterk genoeg om tegen de stroming op te kunnen zwemmen. Deze vissen kunnen zich laten meevoeren met het getij.

VMR_Kazematten

Veld Blije vissen

De getijdewerking van de Vismigratierivier wordt zichtbaar gemaakt door een veld Blije vissen in de rivier. De Vismigratierivier is zoals eerder gezegd niet zomaar een ‘gat’ in de dijk. Dankzij het specifieke ontwerp krijgt het water de ruimte om natuurlijk in en uit de rivier te stromen. Dit geeft ook getijdenmigranten (dit zijn vissen die afhankelijk zijn het getij om te migreren) de kans om de Afsluitdijk te passeren.

De Blije Vis is het beeldmerk van de Vismigratierivier en staat internationaal symbool voor vrije vismigratie. Het veld met Blije Vissen maakt het onzichtbare zichtbaar en is meer of minder zichtbaar met de beweging van eb en vloed. Samen vertellen ze waarom we het allemaal doen: namelijk dat vissen weer blij worden omdat ze weer heen en weer kunnen zwemmen tussen zoet en zout water, tussen Waddenzee en IJsselmeer en het Europese achterland.

040-do-41_beleefcentrum-frame-0-pp

Afsluitdijk Wadden Center

In maart 2018 opent het Afsluitdijk Wadden Center. Dit centrum biedt een totaalbeleving over Unesco Werelderfgoed Waddenzee, de Vismigratierivier, het IJsselmeergebied en niet te vergeten de Afsluitdijk zelf.  Ook komen in het Afsluitdijk Wadden Center vier tijdkijkers die met korte filmpjes de ontwikkeling van het landschap in de vier windrichtingen laten zien. Zo wordt de Vismigratierivier verankerd op de plek, in de tijd en in het landschap.

Beleefconcept Vismigratierivier

Bruno Doedens van SLeM, Stichting Lansdschapstheater en Meer, heeft het beleefconcept ontwikkeld in opdracht van de initiatiefnemers van de Vismigratierivier: de Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Stichting het Blauwe Hart en Vereniging Vaste Vistuigen Noord en met medewerking met alle betrokken partijen waaronder De Nieuwe Afsluitdijk en Rijkswaterstaat. Dit is mogelijk gemaakt door een gift van de Nationale Postcode Loterij.

Vrienden van de Blije Vis

Geen nieuwtje over de Vismigratierivier missen? Word Vriend van de Blije Vis en blijf op de hoogte!

Bronnen afbeeldingen: Sweco, Feddes-Olthof

 

« Alle blogartikelen

9 reacties

 1. Cees schungel

  Dit is een mooi project

 2. Eric Dekker

  Wat mij iedere keer als ik over de afsluitdijk rijd opvalt is dat er nergens in Nederland zoveel visnetten en fuiken staan als langs de afsluitdijk.
  Het is voor vissen en paling bijna onmogelijk om tot de waddenzee te geraken en omgekeerd de vissen die het ijsselmeer inzwemmen hebben een zeer grote kans dat ze gelijk een net of fuik inzwemmen , zonde hoor.

 3. E Jeeninga

  Het word de nieuwe hengel rivier voor de aalscholvers en reigers,weggegooid geld,Afsluitdijk is al meer dan 80 jaar een goede waterkering met spuisluizen die goed functioneren.straks met de visrivier word het ysselmeer brak,en komt de drinkwater inlaat bij Andijk in de problemen plus nog meer onvoorziene problemen die men over het hoofd ziet,

  • jerre

   Wil je alsjeblieft niet reigers en aalschovers de schuld geven van het teruglopen van de visstand?

   Alles wat je net opnoemde is klinkklare onzin. Ten eerste, zoetwater spuit eruit, en nee vissen kunnen lang niet optimaal emigreren hoogstens de sterkste zwemmers. Brak water in het ijsselmeer is rekenening mee gehouden. Alsjeblieft mail mij op jerre0517@gmail.com en zeg me alsjeblieft waar je die onzin vandaan haalt!

   • E Jeeninga

    Waarom moet ik je op je E-mail adres antwoord geven? Word het geen hengelrivier voor de aalscholvers of reigers,dan word het en Eldorado voor de Zeehonden,ze zitten nu al in het ysselmeer.de visserman overal de schuld van geven is mooi makkelijk.stichtings oprichten en subsidie potjes leegmaken en overal tegenaan schoppen is lekker makkelijk.

 4. Mellema

  Zolang de beroeps visser het water leeg blijven roven, zal niets helpen om een gezonde visstand te krijgen. Dit mooie project kost miljoenen is de moeite waard. Helaas zullen de beroepsvissers er dankbaar gebruik van maken, en de binnenkomende vis wegvangen. Prima plan, mits er niet meer met netten en fuiken gevist mag worden.

 5. D.Paardekooper

  Goed bedoeld plan, maar zolang er zowel in het Ijselmeer als in het lauwersmeer fuiken voor of in de directe nabijheid staan, is het weggegooid geld. De beste regeling voor iedereen is, net als de regeling voor sportvissers: Je mag geen paling (aal) in je bezit hebben.

 6. Roy

  Prima plan. Als de overbevissing in het IJsselmeer ook nog zou stoppen heeft dit plan nog een kans van slagen ook!

 7. Hans Boogert

  Wanneer denken we eens in aandacht voor ouderwetse visuitwisseling van voor de sluiting van Dijk. Dit kan strakjes opnieuw door lef te hebben om de Dijk een stukje (met behoud van veiligheid) open te maken. En als reigers, zeehonden en vissers er ook van gaan genieten zullen we onze jeugd een eigen toekomstplan kunnen bieden. Misschien wel echte IJsselmeer paling proeven.. op naar de bouw van dit stuk lef. Een waterbouwer geniet nu al

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *