Zeeforel terug in Overijsselse Vecht

Geplaatst op 2 augustus 2017

Goed nieuws uit het oosten. De zeeforel is terug in de Overijsselse Vecht! Tussen Zwolle en Dalfsen zijn afgelopen maand meerdere zeeforellen gespot op een onderwatercamera.

In mei heeft het Waterschap Drents-Overijsselse Delta onderwatercamera’s laten plaatsen bij gemaal Stroink in de Weerribben en bij de vistrap in de Vecht bij Dalfsen om te monitoren welke vissoorten door de vispassages zwemmen. Tot hun grote verrassing zwommen er ook zeeforellen langs de camera. Bijzonder want de soort komt daar al een jaar of dertig niet meer voor.

Zeeforel

De zeeforel is, net als de Atlantische zalm, een zalmachtige. Binnen de groep forellen (de Salmo trutta) zijn er trekkende en niet-trekkende soorten. De zeeforel is een echte trekker. Hij groeit op in het zoete water en trekt vervolgens naar zee.

De zeeforellen die nu op camera zijn vastgelegd, zijn mogelijk vanuit het IJsselmeer en de Waddenzee via de IJssel in de Vecht terecht gekomen. Een nadere mogelijkheid is dat de vissen zijn opgezwommen via de Drentse beken, die in verbinding staan met het Lauwersmeer, waar 2 jaar geleden jonge zeeforellen zijn uitgezet om de terugkeer van deze zeldzame vissoort te bevorderen. Meer over dit project lees je in ‘Zeeforel in het Lauwersmeer’.

Beelden van de zeeforellen in de Overijsselse Vecht – Visspotter.nl

Bron: RTV Oost & Sportvisserij Oost Nederland

Vrienden van de Blije Vis

Geen nieuwtje over de zeeforel missen? Word dan Vriend van de Blije Vis!

 

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *