Wageningen Marine Research geeft advies over spieringvisserij

Geplaatst op 19 december 2017

De spieringvisserij zou gesloten moeten worden totdat onomstotelijk duidelijk kan worden gemaakt dat de vogels geen nadeel ondervinden van de visserij. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Marine Research in een nieuw rapport. Onderzoeker Ingrid Tulp praat hierover bij Vroege Vogels.

Foto van een anadrome spiering zwemmend boven een bodem van stenen en enkele planten.
Spiering. Foto: Jelger Herder

Spiering

De spiering is een echte trekvis. Hij brengt het grootste deel van zijn leven door op zee en trekt naar brakke en zoete wateren om zich voort te planten. In het verleden zwom de spiering bijvoorbeeld vanuit de Waddenzee naar de Zuiderzee om te paaien. De Afsluitdijk heeft die reis erg verstoord. De aanleg van de dijk heeft zelfs tot een ‘opgesloten’ zoetwaterpopulatie in het IJsselmeer geleid. Daardoor komt de spiering nu in twee verschillende verschijningsvormen voor: een trekkende spiering die leeft in het zoute én zoete water en een binnenspiering die vooral in de grote meren leeft. Deze binnenspiering wordt veel minder groot dan de trekkende spiering en ook een stuk minder oud.

Vogels

Voor veel visetende vogelsoorten, zoals sterns, zaagbekken en futen, is de spiering een belangrijke voedselbron. Een aantal maanden geleden hebben wij hier een blog over geschreven: Spiering & Sterns. De spieringstand in het IJsselmeer is sinds begin jaren negentig helaas in een slechte staat, wat ook tot uitdrukking komt in sterk afnemende aantallen van de genoemde vogelsoorten.

Visserij

Ieder voorjaar wordt er met twee wetten in de hand – de visserijwet en de natuurbeschermingswet – gekeken of er in het IJsselmeer op spiering mag worden gevist. De visserijwet kijkt zuiver en alleen naar de visstand, de natuurbeschermingswet kijkt ook naar de vogels die afhankelijk zijn van de spiering, oftewel is er genoeg vis om de gewenste vogelstand te steunen.

De laatste tijd mag er vaker niet dan wel worden gevist. Om helderheid te scheppen heeft het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit aan Wageningen Marine Research gevraagd de zaken op een rij te zetten. Ingrid Tulp praat hierover bij Vroege Vogels. Luister het fragment van zondag 17 december 2017 hier terug

In hun rapport komen de onderzoekers met een helder advies: de spieringvisserij zou gewoon gesloten moeten worden totdat onomstotelijk duidelijk kan worden gemaakt dat de vogels geen nadeel ondervinden van de visserij.

Bron: Vroege Vogels

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.