Ontwerp beleefcentrum bekend

Geplaatst op 26 augustus 2016

De Nieuwe Afsluitdijk heeft vanochtend het winnende ontwerp van het toekomstige beleefcentrum bekend gemaakt. Het ontwerp van bouwcombinatie Dijkstra Draisma / GEAR Architectencombinatie werd door een beoordelingscommissie als beste beoordeeld.

Winnend ontwerp beleefcentrum
Winnend ontwerp beleefcentrum

Het ontwerp is geïnspireerd op een vorm die in de natuur veel voorkomt, een zeshoek. Dirk Jan de Rouwe van Dijkstra Draisma: “Weinig mensen weten dat het zeshoekige basalt van nature deze vorm al heeft en ook waterschuim heeft deze vorm als je het onder een microscoop bekijkt. Naast de bijzondere vorm scoort het gebouw bijzonder hoog als het gaat om duurzaamheid zowel wat betreft het zeer lage energieverbruik als de gebruikte materialen”.

Beleefcentrum

Het beleefcentrum is straks hét startpunt van een bezoek aan de Vismigratierivier. Het wordt een plek waar je alle verhalen rondom de Afsluitdijk kan beleven. Zo kan je o.a. exposities bekijken over de ontstaansgeschiedenis van de dijk, maar ook meer leren over het IJsselmeer, de Waddenzee en natuurlijk de Vismigratierivier. Daarnaast vormt het dak een panoramapunt met mooie uitzichten over het landschap!

We hebben een aantal afbeeldingen van het beleefcentrum voor je verzameld:

040-DO-41_Beleefcentrum-frame-0-PP-644x368
040-DO-41_Beleefcentrum-frame-3-pp-644x368 040-DO-41_Beleefcentrum-frame-4-PP-644x401 040-DO-41_Beleefcentrum-frame-5-pp-644x368

Planning

Vanaf september wordt gestart met de werkzaamheden om het terrein geschikt te maken. Begin 2017 gaat de bouw van start. In het voorjaar van 2018 gaat het Beleefcentrum open voor het publiek.

Wat vind jij van het winnende ontwerp? Laat het in een reactie weten!

« Alle nieuwsartikelen

6 reacties

 1. Frans de Nooij. IJsselmeervereniging

  Mooi ontwerp!! Goed ingepast in het landschap.
  Maar waar blijven de auto’s. Ik mag hopen onder het gebouw of onder het groen dat zou fantastisch zijn. Maar indien niet dan wordt het fraaie aanzicht echt aangetast.
  Ben ook wel erg benieuwd naar de binnenkant. Was namelijk onlangs bij het nieuwe inspiratiecentrum Grevelingen en schrok daar geweldig. Zeer armzalige opstelling. Geen wervend verhaal over Deltanatuur of recreatie. Een volstrekt gemiste kans. Kan hier nog over worden meegedacht ??

 2. Blije Vis

  Hoi Frans. Bedankt voor je reactie.
  Met de bouw van het beleefcentrum wordt het hele buitengebied aangepakt. Dit alles gebeurt o.l.v. Yttje Feddes, landschapsarchitect. In haar ontwerp is veel aandacht voor parkeerplaatsen bij Kornwerderzand. Wat betreft de binnenkant: meerdere partijen (waaronder de Waddenvereniging en It Fryske Gea) zijn in samenwerking met de exploitant van het beleefcentrum druk bezig met een mooie en interessante invulling! Je kunt straks alle verhalen rondom de Afsluitdijk beleven. Later volgt hierover meer nieuws!

 3. Bas Kers, Rijkswaterstaat

  Hoi Frans,
  Dit jaar op vakantie in Noorwegen een vistrap gezien, waar je onderwater de vissen kunt zien passeren, zie:
  http://suldal-turistkontor.no/index.php?Lang=NO&ID=79.
  Is dat een ideetje voor deze locatie?

 4. Blije Vis

  Hoi Bas,
  Over zulke ideeën wordt zeker nagedacht! Hoe gaan toekomstige bezoekers vismigratie beleven bij de Vismigratierivier? Misschien in de vorm van een groot kijkraam of op een digitale manier. De grote uitdaging zit in het troebele water. In ieder geval bedankt voor je leuke tip!

 5. J.B.Voortman

  Ziet er mooi uit! Hoop van harte het nieuwe centrum te komen bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

 • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
 • Win toffe prijzen met online acties
 • Doe mee met exclusieve activiteiten
 • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.