Wereldvismigratiedag in tweets!

Geplaatst op 22 april 2018

Op 21 april 2018 vierden we voor de derde keer de Wereldvismigratiedag. Op deze dag vragen we extra aandacht voor trekvissen en vismigratie. De dag is in Nederland ontstaan en is inmiddels uitgegroeid tot een groot wereldwijd evenement. Ook afgelopen zaterdag werden er wereldwijd ruim 500 evenementen georganiseerd. In dit artikel vind je een overzicht van de Nederlandse activiteiten in tweets!

Afsluitdijk

Op de Afsluitdijk was tijdens Wereldvismigratiedag vanalles te beleven. Bezoekers van het evenement konden mee op een boottocht, een aai haaien en hun eigen Vismigratierivier bouwen!

Termuntenzijl

Waterschap Hunze en Aa’s organiseerde in Termunterzijl verschillende activiteiten voor jong en oud. Bij gemaal Rozema is een vispassage, waar jaarlijks miljoenen vissen door zwemmen. Deze vispassage is onlangs beschilderd zodat iedereen kan zien waar de vissen langs zwemmen. Burgemeester Beukema van Delfzijl en dijkgraaf Ten Brink hebben gezamenlijk met leerlingen van basisschool de Munte uit Termunterzijl de vernieuwde vispassage geopend.

Delfland

Ook het Hoogheemraadschap van Delfland stond stil bij Wereldvismigratiedag.

Doesburg

Waterschap Rijn en IJssel, Rijkswaterstaat, de gemeente Doesburg en Watersportvereniging De Oude IJssel presenteerden gisteren het definitieve ontwerp van één van de grootste en meest innovatieve vispassages van Nederland. Met de komst van deze vispassage verdwijnt de laatste hindernis, waardoor vissen straks onbelemmerd van de IJssel naar de oude IJssel tot in Duitsland kunnen zwemmen.

Termunten

Het Groninger Landschap organiseerde een excursie bij Polder Breebaart.

Enkhuizen

Rijkswaterstaat stond met de doe-en-kijk-markt in het Entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum aan de Houtribijk.

Ommen

Haringvliet

Op 5 september 2018 gaan de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier. Trekvissen kunnen dan de Haringvlietdam regelmatig passeren en hun paaiplaatsen stroomopwaarts in Duitsland en Zwitserland bereiken.

Langbroekerwetering

Hoe bewegen vissen zich door een gebied? En maken ze gebruik van de vistrappen? Dat probeert het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit te zoeken met hun LIFE-IP PIT-tag onderzoek.

IJmuiden

Het Hoogheemraadschap van Rijnland toont het vervolg op een innovatief onderzoek bij vispassage Halfweg naar de migratie van vissen in het Noordzeekanaal: Maak kennis met Discovisjes.

Zwarte Haan

Van Hall Larenstein en Wetterskip Fryslan lieten bij Zwarte Haan zien hoe de vis van zout naar zoet trekt en andersom. En welke rol het Miedemagemaal hierin speelt. Ook toonden ze livebeelden van welke vissen door de passage gaan.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *