Wereldvismigratiedag 2018

Geplaatst op 11 april 2018

120 mensen vormen samen een Blije Vis
Foto: Henk Postma

Op zaterdag 21 april is het Wereldvismigratiedag. Over de hele wereld zijn er ruim 300 evenementen om aandacht te vragen voor het lot van trekvissen. Ook op de Afsluitdijk kun je die dag van alles beleven. Er zijn allerlei activiteiten te doen tussen 10.00 en 16.00 uur.

Boottochten

 • Vaar mee op de Waddenzee
  Maak een avontuurlijke vaartocht over de Waddenzee met een vissersschip van het Wadvissersgilde. Gidsen van de Waddenvereniging varen mee en vertellen over de toekomstige Vismigratierivier en waarom deze doorgang voor trekvissen zo belangrijk is. We gaan vissen met een sleepnet, zodat je van heel dichtbij kunt zien wat zich allemaal schuilhoudt onder de waterspiegel. Vanaf het dek is het genieten van alle zeevogels en misschien spotten we nog een zeehond! Vertrektijden boot: 10.30 uur, 12.30 uur en 14.30 uur. (Wil je zeker zijn van een plekje op de boot? Bestel snel je gratis ticket op www.deafsluitdijk.nl/21april.)
 • Zeiltochten IJsselmeer
  It Fryske Gea organiseert op 21 april zeiltochten vanaf het Afsluitdijk Wadden Center naar het IJsselmeer en de toekomstige Vismigratierivier. Deze zijn gratis te boeken via hun website. Er is plek voor 25 personen, vol=vol! De zeiltocht duurt twee uur.

Bouw je eigen Vismigratierivier

We dagen je uit: bouw een rivier voor vissen dwars door de Afsluitdijk, zonder dat een druppel zout water in het zoete IJsselmeer belandt. Door slim gebruik te maken van materialen en het juiste ontwerp maak je je eigen Vismigratierivier.

Aai een haai

Heb jij wel eens een echte haai gezien?  Op 21 april kun je zelfs eentje aaien. Een haai heeft een bijzondere huid: aan de ene kant spekglad, aan de andere kant net schuurpapier. Maar wees gerust: hij bijt niet.

Speedcolleges

 • Paddy Walker – Raadsel van de Waddenzeehaaien
  Haaien bestaan al honderden miljoenen jaren en komen in alle wereldzeeën voor. Ook in onze eigen Noordzee en Waddenzee. Waar ze vandaan komen, wat ze eten en wat ze hier precies komen doen is tot nu toe onbekend. Paddy Walker probeert in haar speedcollege het raadsel rondom deze geheimzinnige dieren te ontrafelen.
  Paddy Walker is Lector Kust en Zee van de Hogeschool Van Hall Larenstein, Hoofd Onderzoek van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en aangesloten bij Programma Rijke Waddenzee
 • Wouter van der Heij – Elke vis telt!
  Wouter van der Heij is zeebioloog bij de Waddenvereniging, vanaf het begin betrokken bij de Vismigratierivier en gek op vissen. Hij laat zien dat het leven onder water minstens zo interessant is als alles wat je boven de waterspiegel met je blote oog kunt zien. Net als voor vogels, is de Waddenzee voor vissen een onmisbaar knooppunt. Vissen staan aan de basis van de voedselketen. Ze eten en worden gegeten, zwemmen er letterlijk midden in. Het gaat niet goed met de visstand in de Waddenzee. De Vismigratierivier biedt een oplossing voor trekvissen, maar dan zijn we er nog niet. Elke vis telt!

Kijk hier voor meer informatie!

 

 

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *