Wereldpremière Love Flows

Geplaatst op 16 mei 2019

De ooit vrij stromende rivieren, een bron van leven vol met migrerende vissen, zijn door de tijd heen steeds meer ingedamd. Naast het schadelijk effect op de gezonde zoetwater ecologie heeft het ook desastreuze gevolgen voor de vissen erin. Wereldwijd zien steeds meer mensen dit in en komen in actie om de dammen te verwijderen en om de rivieren weer te laten stromen, ofwel ‘love flows!’

Op 23 april ging de documentaire Love Flows in Nederland in première. In Nieuw Zeeland beleefde Love Flows gisteren haar internationale release. De film van Francisco Campos-Lopez blikt terug op Wereldvismigratiedag 2018 door de ogen van de Amerikaanse natuurbeschermer Joshua Royte. Hij ziet dat er wereldwijd nog veel natuurwinst te behalen is door het verwijderen van dammen en andere obstakels voor trekvissen. Met de film hoopt hij ook mensen te inspireren om deel te nemen aan Wereldvismigratiedag in 2020 om aandacht te vragen voor trekvissen.

In Nederland wordt ook hard gewerkt aan het opheffen van barrières voor trekvissen. Zo werd in 2018 Haringvlietsluizen op een kier gezet en ook bij het gemaal van Vijfhuizen kunnen vissen nu van zout naar zoet trekken. Bij Kornwerderzand wordt de Vismigratierivier aangelegd. Door deze kilometerslange getijdenrivier kunnen trekvissen straks de Afsluitdijk weer op natuurlijke wijze de passeren.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *