Vismonitoring in Eems-Dollard estuarium

Geplaatst op 19 augustus 2018

De lage visstand in de Waddenzee is zorgwekkend. Daarom is de Waddenvereniging de actie ‘Elke vis telt’ gestart. De Waddenvereniging wil namelijk dat er meer onderzoek komt naar hoe vissen de Waddenzee gebruiken. De Waddenvereniging is blij met de hoeveelheid onderzoeken die nu geïnitieerd worden. Lees hier meer over in dit artikel. Er valt echter pas iets uit de onderzoeksresultaten op te maken wanneer er structureel meerjarig onderzoek wordt gedaan en dat kost geld.

Eems-Dollard estuarium

Voor 2019 is er goed nieuws voor het Eems-Dollard estuarium. De Waddenvereniging heeft een subsidie van € 46.000 ontvangen om volgend jaar de visstand in de Eems in beeld te brengen. Ook steunt het Programma naar een Rijke Waddenzee de Waddenvereniging met € 10.000. In 2017 is er al voorbereidend werk gedaan voor de vismonitoring die dus nu in 2019 kan worden uitgevoerd. Al geruime tijd worden er watermetingen gedaan in de Eems. Hierbij wordt er een keer gemeten in het voorjaar en een keer in het najaar. Over de in de waterkolom levende vis (pelagische vis) is nauwelijks iets bekend.

Vismonitoring

Momenteel wordt pelagische vis twee keer per jaar gemeten met een ankerkuil. Haring, makreel, blauwe wijting en sardien zijn pelagische vissoorten. Deze zwemmen in scholen, in de hele waterkolom van vlak boven de bodem tot aan de oppervlakte. Nu willen wij de ankerkuil methode bij voorkeur maandelijks gaan meten, maar dat is kostbaar en kan niet met lokale vissers worden uitgevoerd. Daarom start de Waddenvereniging in 2019 met een parallelle methode en dat is die met een staande kuil, waarbij ook lokale vissers ingezet kunnen worden. Hierdoor kunnen wij langdurig meer metingen verrichten. Door de uitslag van beide methodes naast elkaar te leggen, kunnen we de visstand in de Eems nog  beter in kaart brengen.

Elke Vis Telt

Wil je op de hoogte blijven van de actie Elke Vis Telt? Schrijf je in voor de actie nieuwsbrief via http://www.elkevisttelt.nl/nieuwsbrief en volg het laatste nieuws!

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *