Swim Fish Swim! in het Natuurmuseum Fryslan

Geplaatst op 1 februari 2019

Van 2 februari tot en met 25 augustus 2019 staat de tentoonstelling Swim Fish Swim! in het Natuurmuseum Fryslan. Een interactieve tentoonstelling voor het hele gezin over vismigratie. Ga mee op reis en volg de trekroutes die Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm afleggen. Daarnaast is er in de voorjaarsvakantie een speciale doe-tentoonstelling voor kinderen. Onder leiding van speciale Vismigratieriviergidsen kunnen zij allerlei leuke proefjes uitvoeren en zo meer te weten komen over vismigratie en het leven van trekvissen.

Swim Fish Swim!

In de tentoonstelling Swim Fish Swim! krijgen trekvissen weer de ruimte. Ooit konden vissen ongestoord heen en weer zwemmen tussen zeeën en rivieren. Tegenwoordig stoten ze echter regelmatig hun neus: op hun trektocht tussen zoet en zout stuiten ze op dammen, sluizen, stuwen en dijken. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het lot van trekvissen en worden er slimme oplossingen bedacht die rekening houden met mens én vis. In de tentoonstelling zijn daarvan twee mooie voorbeelden uitgelicht. Zo krijgen vissen bij de Noordzee en de Waddenzee weer ruim baan door bijzondere projecten bij het Haringvliet en de Vismigratierivier in de Afsluitdijk.

In Swim Fish Swim! kunnen bezoekers zelf ervaren welke obstakels vissen tegenkomen. In het racespel over migratieroutes gaan ze samen met Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm een lange reis maken. In de expositie staat ook een heuse ‘helikopterduikboot’. Hier kunnen bezoekers een kijkje in de toekomst nemen en vast met eigen ogen zien hoe de Vismigratierivier eruit komt te zien.

Speciale doe-tentoonstelling

In de voorjaarsvakantie wordt er in het museum met een tijdelijke doe-tentoonstelling voor kinderen extra aandacht besteed aan het onderwerp vismigratie. Onder leiding van speciale Vismigratieriviergidsen kunnen zij allerlei leuke proefjes uitvoeren en zo meer te weten komen over vismigratie en het leven van trekvissen. Kinderen kunnen proberen om als een trekvis tegen de stroom in te zwemmen, zich als een paling te bewegen door een vistunnel of de vistrap te gebruiken om van zout naar zoet te komen.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *