Steur gevangen op de Noordzee

Geplaatst op 3 maart 2017

Op 16 februari hebben beroepsvissers van de LT 162 ‘Hendrik Brands’ een Europese steur gevangen. De steur van 110 centimeter werd gevangen voor de kust van Denemarken, zo’n 50 mijl ten noordwesten van Esbjerg. De vis is na de vangst weer levend en in goede conditie teruggezet. Ook heeft de bemanning het dier opgemeten, een foto gemaakt en de benodigde gegevens genoteerd.

Riekelt de Boer toont de gevangen steur. Foto: Jan Hakvoort
Riekelt de Boer toont de gevangen steur. Foto: Jan Hakvoort

Experts uit Nederland en Frankrijk hebben bevestigd dat het gaat om een zeldzame Europese Atlantische Steur (Acipenser sturio)! Aangezien de vis geen merkteken had is het vermoeden dat het gaat om een steur die is uitgezet in de Duitse Elbe rivier of de Franse Gironde nabij Bordeaux.

Atlantische Steur

De Atlantische steur is een trekkende vissoort. Hij brengt het grootste deel van zijn leven door op zee, maar trekt voor zijn voorplanting naar de rivieren. Van oorsprong kwam de Atlantische steur algemeen voor in Europa en West-Azië. Sinds de 19e eeuw is de steurpopulatie hard achteruit gegaan. Waarschijnlijk zijn er op dit moment nog maar 2 populaties over in Europa, waaronder een in de Franse rivier de Gironde. Volwassen steuren trekken vanuit de Gironde, langs de Atlantische kust, door het kanaal de Noordzee op, soms wel tot de kust van Scandinavië.  De steur is zeer kwetsbaar door de lange periode die hij nodig heeft om volwassen te worden. De kans dat hij gevangen wordt of sterft voordat hij zich heeft voortgeplant is zeer groot. In Nederland is de steur verdwenen uit de rivieren en ook langs de Nederlandse kust is hij zeldzaam geworden.

Herstelprogramma’s

In de Elbe (Duitsland) wordt hard gewerkt aan de terugkeer van de steur. Daar zijn de laatste jaren veel steuren uitgezet. Zodra deze steuren de Noordzee bereiken, zwemt het merendeel naar het Noorden. Waarschijnlijk komt deze steur dan ook uit de Elbe.

Ook in Nederland zijn steuren uitgezet. In 2012 werden 47 steuren losgelaten in de Nieuwe Maas bij Rotterdam en de Waal bij Nijmegen. In 2015 werd dit herhaald met het uitzetten van nog eens 53 steuren als onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet. De steuren zijn naar zee gezwommen en de verwachting is dat zij over een aantal jaren uit zee terugkeren om te paaien.

Vrienden van de Blije Vis

Geen nieuwtje over de Europese Steur missen? Word dan Vriend van de Blije Vis en blijf op de hoogte!

Bron: https://www.ark.eu/nieuws/2017/hendrik-brands-vangt-zeldzame-steur

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *