Start onderzoek blauwvintonijn in Noordzee

Geplaatst op 12 september 2017

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is samen met Zweedse en Deense wetenschappers een bijzonder onderzoek begonnen naar de Atlantische blauwvintonijn in de Noordzee. Na een halve eeuw te zijn weggeweest is deze tonijn weer terug in het noordelijk deel van de Noordzee. Het onderzoek moet de terugkeer in kaart brengen. Daarvoor zullen de onderzoekers de komende twee weken met hulp van sportvissers 40 tonijnen vangen, voorzien van een satellietzender en weer vrijlaten in het Skagerrak en Kattegat, de zeedoorgang tussen Denemarken en Zweden.

Zendertje

Normaal is het vissen op blauwvintonijn verboden, maar voor het onderzoek wordt een uitzondering gemaakt. De tonijnen worden uit het water gehaald, om vervolgens een tag te krijgen aan de buitenkant van het lijf. De satellietzenders die op de blauwvintonijnen worden aangebracht laten zien waar de vissen vandaan komen en waarom ze steeds vaker te zien zijn in de Noordzee. Verder leveren de data ook informatie op over hoe visserij, klimaat en de beschikbaarheid van voedsel trekroutes van de tonijn beïnvloeden. Al deze kennis vormt de basis voor betere bescherming van de blauwvintonijn.

Blauwvintonijn

De Atlantische blauwvintonijn komt voor in grote delen van de Atlantische Oceaan. De vissoort kan tienduizenden kilometers ver zwemmen, een snelheid halen van 70 km per uur. De blauwvintonijn is de grootste tonijnsoort en kan meer dan drie meter lang worden. Het gewicht van de vissoort kan oplopen tot 680 kilo.

Bron: nos.nl en WNF. Foto: Markus Lundgren

« Alle nieuwsartikelen

2 reacties

 1. Caper

  Beste vrienden van de Blij Vis.

  Even een kanttekening. De tonijn die aanspoelde bij de Brouwersdam was een zwartvin- of een Atlantischetonijn. Dus geen Blauwvintonijn. Het schedeldeel lag zover ik weet op Schiermonnikoog. Wil niet betweterig doen maar… ik heb hem zelf gevonden… Van een vondst op Ameland ben ik niet op de hoogte. Als die er is hoor ik dat heel graag! Kijk anders even op de FB pagina ‘Schiermonnikoger Strandvondsten’ daar staan ook foto’s van het schedeldeel en van 1 van de 2 rugwervel die dit voorjaar al op Schiermonnikoog gevonden waren. Maar los van dit alles… wat is het een geweldig mooie ontwikkeling!

  • Blije Vis

   Hoi Caper,

   Bedankt voor je aanvulling! We passen het aan.

   Groet,
   Vrienden van de Blije Vis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *