Schuilplekken voor kleine trekvissen in en om het Noordzeekanaal

Geplaatst op 5 augustus 2016

In de loop van van volgende week plaatsen Havenbedrijf Amsterdam, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap van Rijnland en Rijkswaterstaat in en om het Noordzeekanaal 45 rifkorven. Rifkorven zijn holle ballen van beton met gaten waarin kleinere trekvissoorten en jonge vissen kunnen schuilen tegen roofvissen en visetende vogels.

De schuilobjecten hebben de vorm van een bijenkorf, zijn hol en bevatten tal van gaten waar de vis de korf in en uit kan zwemmen. Ze zijn ongeveer 1 meter hoog, gemaakt van beton en wegen 800 kg. De rifkorven hebben hun werking als schuilplaats voor vis bewezen tijdens een eerder onderzoek in het Markermeer.

viskorven
De rifkorven zijn holle ballen van beton met gaten waarin kleinere trekvissoorten en jonge vissen kunnen schuilen tegen roofvissen en visetende vogels. Foto: Rijkswaterstaat.

De rifkorven worden geplaatst bij de volgende vispassages en andere visrijke plekken: Vispassage Noorder IJplas, Vispassage gemaal Halfweg, Vispassages Oranjesluizen, Madagascarhaven, Minervahaven en Neptunushaven. Kleine trekvissen zoals glasaal en driedoornige stekelbaars hebben door deze rifkorven een grotere kans om te overleven.

Geen eenvoudige klus

Het plaatsen van de rifkorven is niet overal een eenvoudige klus. Na een vaartocht vanaf de Houtribdijk worden de korven voor de vispassages bij de Noorder IJplas en Gemaal Halfweg overgeladen op een vrachtauto met kraan, die de korven vervolgens op de juiste plek te water zal laten.

Bron: Rijkswaterstaat

 

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.