Recordaantal rivierpriklarven in Gasterense diep

Geplaatst op 7 november 2017

Een recordaantal rivierpriklarven in het Gasterense Diep in Drenthe!

Twee rivierprikken op een paaiplaats in Nederland, de mannetjes rivierprikken hechten zich vast aan een steen en maken met hun staart een nestkuil in het grind waar het vrouwtje vervolgens eitjes moet leggen die hij dan bevrucht; two river lampreys on a spawning site in the Netherlands, the males make nestholes between the rocks were the females can lay their eggs.
Twee rivierprikken op een paaiplaats in Nederland. Foto: Jelger Herder.

Sinds 2009 doet waterschap Hunze en Aa’s in samenwerking met Wageningen Marine Research jaarlijks onderzoek naar rivierpriklarven in de Drentsche Aa. Het Gasterense diep is een van de weinige plekken in Nederland waar de rivierprik paait. Althans waarvan het bekend is. Onderzoekers troffen tijdens de telling 36 rivierpriklarven aan. Op basis daarvan schatten zij dat er tien- tot twintigduizend rivierpriklarven in het Gasterense diep zitten.

Rivierprik

Een rivierprik is, net als andere prikken, eigenlijk geen echte vis. Hij wordt gerekend tot de klasse van rondbekken. De rivierprik komt voor in de meeste Europese kustwateren. In Nederland vind je de soort in enkele Nederlandse rivieren, beken en langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee. In de tweede helft van de 20ste eeuw nam de populatie sterk af als gevolg van watervervuiling en door het normaliseren van rivieren en beken. Gelukkig neemt het aantal rivierprikken sinds het begin van de jaren negentig weer toe, door het verbeteren van de waterkwaliteit en het aanleggen van vispassages.

De volwassen rivierprik leeft in kustwateren en riviermondingen en paait in snelstromende delen van rivieren en beken. Tijdens de paaitrek trekt de rivierpik honderden kilometers het zoete water op. Vanaf dat moment staat alles in het teken van de voorplanting. De rivierprik eet dan ook niet meer. Het lichaam wordt optimaal gereed gemaakt voor de voortplanting. De paai van de rivierprik verloopt niet bepaald zachtzinnig. Het mannetje zuigt zich vast aan de kop van het vrouwtje. Vervolgens wikkelt hij zich strak om haar heen en ‘knijpt’ haar uit. Het vrouwtje legt hierbij wel duizenden eitjes. Het mannetje bevrucht vervolgens de eitjes. Na de paai, sterven beide dieren. Ze zijn uitgeput en uitgehongerd en daardoor heel vatbaar voor ziekten.

ROEG!

In het televisieprogramma ROEG! van RTV Drenthe werd aandacht besteed aan de jaarlijkse telling. Wil je deze uitzending terugkijken? Klik dan op deze link

Bron: RTV Drenthe

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.