Project Vijfhuizen: Vispassage gereed

Geplaatst op 5 oktober 2018

Hoe zwem je als vis naar het nieuwe gemaal in de zeedijk tussen Marrum en Hallum? Een gloednieuwe vispassage is straks de eerste mijlpaal in de spannende trektocht voor glasaaltjes, bot, spiering en stekelbaars.

Vispassage. Foto: It Fryske Gea

Een geleidelijke overgang van het zoete binnendijkse land naar de zoute Waddenzee: dat is het project Vijfhuizen ‘fan swiet nei sâlt’in een notendop. Jan Jelle Jongsma schreef eerder een blog over dit project. Voor de trekvissen ontstaat hier een unieke plek. Glasaaltjes, bot, spiering en stekelbaars trekken tijdens hun leven naar verschillende plekken om op te groeien en eitjes te ‘leggen’.

Een vistrap richting het gemaal

De paling is de ultieme trekvis. Tijdens zijn leven maakt hij een enorme wereldreis en een belangrijke reisbestemming is de Waddenzee. De jonge palingen leven hier en noemen we ook wel glasaaltjes, vanwege het doorzichtige uiterlijk. Ze liggen met honderdduizenden klaar om de ‘sprong’ over de zeedijk te maken en ruiken als het ware het zoete water. Om bij het gemaal te komen zwemmen ze eerst door de zoet-zoutgradiënt. Door het getij valt deze geul bij eb alleen droog. De nieuwe vistrap houdt het water tegen dat naar de Waddenzee wil terugstromen. Zo blijft in een groot deel van de geul genoeg water staan en hebben de vissen langer de tijd om naar het gemaal te zwemmen.

Wanneer de vissen het gemaal in zwemmen, dan komen ze in een soort wachtkamer terecht en zwemmen vervolgens het Friese binnenland binnen. Ze zullen wel denken. Hup! Op naar de volgende bestemming op de wereldreis. Vroeger versperde de zeedijk de ‘weg’ voor vissen, maar vanaf half november is de vissensnelweg geopend.

Project Vijfhuizen ‘fan swiet nei sâlt’

It Fryske Gea en Wetterskip Fryslân werken samen binnen het project Vijfhuizen ‘fan swiet nei sâlt’. Met als doel, impuls geven aan de natuurontwikkeling, vismigratie, waterveiligheid, landbouw en recreatie in Noord-Fryslân. It Fryske Gea is binnen dit project verantwoordelijk voor de buitendijkse natuurmaatregelen in Noard-Fryslân Bûtendyks. Vanaf het nieuwe gemaal Vijfhuizen maken wij een zoet-zout overgang naar de Waddenzee. Wetterskip Fryslân is verantwoordelijk voor de realisatie van het gemaal en de binnendijkse maatregelen.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *