Project Vijfhuizen “Fan swiet nei sâlt” afgerond

Geplaatst op 15 november 2018

“Zeegemaal in grootste kwelder van Europa klaar voor verbinding zoet-zout.”

De Heining, dat is de naam van het nieuwe gemaal in de zeedijk bij Marrum. Op donderdagavond 15 november onthulden bewoners uit de streek op bijzondere wijze deze naam tijdens de officiële opening. In een sprookjesachtige setting liepen mensen richting het zeegemaal. Daar eenmaal aangekomen kwam het nieuwe gemaal ‘tot leven’. En zo werd de nieuwe blikvanger gedoopt. Daarmee is het gemaal én het project officieel opgeleverd.

Van buurtschap De Heining naar gemaal De Heining

De nieuwe naam van het gemaal, De Heining, is niet zomaar bedacht. Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw lag tussen de Westerhúslânne en de Noarderleechsteroprit een buurtschap. Dit buurtschap heette De Heining en was in omvang vergelijkbaar met het buurtschap Vijfhuizen. De Heining is nu weer terug. In de vorm van het gemaal, ín de dijk.

Voorstelling voor én door de omgeving

In een sfeervolle ambiance bracht het kunstenaarscollectief Waterlanders het gemaal en haar omgeving tot leven. Tijdens de oplevering liepen mensen uit de omgeving in het donker langs mini-voorstellingen die letterlijk in het licht stonden. Een dansende ballerina bij een kraan, een brassband op een kar en een koor. Een paar ingrediënten die de oplevering van project Vijfhuizen tot een spektakel maakten. Het collectief werkten samen met Joop Mulder van Sense of Place, ook in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. Dit deden ze met ruim 100 mensen uit de omgeving. Van Toanielferiening Marrum, Popkoor Mingeling, Drumband de Eendracht, Brassband de Eendracht, Vrijwillige Brandweer Hallum-Blikkelân tot de bovenbouw van CBS It Fundamint Hallum.

Project Vijfhuizen: Fan swiet nei sâlt

It Fryske Gea, Provincie Fryslân,  gemeente Ferwerderadiel en Wetterskip Fryslân werkten vanaf voorjaar 2017 aan de uitvoering van project Vijfhuizen “Fan swiet nei sâlt”. Jan Jelle Jongsma schreef eerder een blog over dit project. Het nieuwe gemaal in de zeedijk bij Marrum zorgt voor betere waterafvoer bij zware regenbuien. De verwachting is dat zware regenbuien vaker voorkomen, het gevolg van klimaatverandering. Het gemaal is ook een verbinding tussen zoet en zout water. Dit is goed voor kwelderplanten en wadvogels in het unieke buitendijkse kwelderlandschap. Voor trekvissen is het mogelijk om van het zoete binnenland naar de Waddenzee te zwemmen en andersom.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *