Opening Haringvlietsluizen uitgesteld

Geplaatst op 29 augustus 2018

Woensdag 5 september 2018 zou de grote dag worden voor het Haringvliet. De sluizen zouden voor het eerst op een kier worden gezet. De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter besloten de openingshandeling uit te stellen tot later dit najaar. Door de droge zomer zijn de rivierwaterstanden laag. Het zoute water van de zee kan daardoor verder stroomopwaarts komen dan door Rijkswaterstaat is afgesproken in het Kierbesluit met het waterschap Hollandse Delta en waterbedrijf Evides.

Sluizen op een kier

Het Haringvliet is de monding van de Rijn en de Maas. In 1971 zijn rivier en zee van elkaar afgesloten met de Haringvlietdam. Het traject, waar al jaren naartoe gewerkt wordt om de toegangspoort voor trekvissen open te zetten, gaat gewoon door. Het wachten is op hogere rivierwaterstanden. De trekvissen kunnen dan de Haringvlietdam regelmatig passeren en hun paaiplaatsen stroomopwaarts in Duitsland en Zwitserland bereiken.

In de loop van het najaar zal naar verwachting de rivierwaterafvoer voldoende zijn zodat de sluizen op feestelijke wijze voor het eerst op een kier kunnen worden gezet.

Foto: Rijkswaterstaat

« Alle nieuwsartikelen

1 reactie

  1. brian

    slechte zaak weer uitstellen. En maar een doorgang van 10cm creƫren. Ik denk dat een paairijpe steur van 2.5m daar niet door heen komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *