Onderzoek vismigratie bij gemalen waterschap Hollandse Delta

Geplaatst op 13 september 2017

In de maanden september tot en met november 2017 zal op diverse locaties in het beheergebied van waterschap Hollandse Delta onderzoek worden gedaan naar vismigratie door gemalen. Doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in het aanbod van migrerende vissoorten bij gemalen en de wijze waarop deze vissen de gemalen weten te passeren. Naast inzicht in de aantallen en soorten vissen die de gemalen passeren, is een belangrijk onderdeel van het project het in kaart brengen van de vis(on)veiligheid van de gemalen. Gemaal Putten wordt een visvriendelijk gemaal,

De resultaten kunnen gebruikt worden om verdere uitwerking te geven aan het Vismigratieplan dat in 2016 is opgesteld. Aan de hand van de uitkomsten is het mogelijk om vismigratieroutes te prioriteren en gerichte maatregelen te nemen om de visveiligheid van gemalen te vergroten.

Het project wordt uitgevoerd door Visserij Service Nederland. Medewerkers van dit onderzoeksbureau zullen gedurende een periode van tweemaal twee weken enkele fuiken plaatsen aan de polderzijde van de gemalen, bedoeld om inzicht te krijgen in het visaanbod. Vervolgens wordt gedurende vier avonden een fuik aan de uitstroomzijde van het gemaal bevestigd, waarmee inzicht wordt verkregen in de hoeveelheid passerende vis en het optreden van verwonding of sterfte als gevolg van passage van het gemaal.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *