Onderzoek naar schieraal in Noordzeekanaal

Geplaatst op 10 oktober 2017

Rijkswaterstaat en verschillende waterbeheerders doen tussen oktober 2017 en april 2018 een (zender)onderzoek in het Noordzeekanaal. Zo willen zij meer te weten komen over het migratiegedrag van schieralen en de routes die ze volgen tussen de polders rondom het Noordzeekanaal en de havenmonding in IJmuiden.

De waterbeheerders zijn geïnteresseerd in eventuele knelpunten op de migratieroute tussen de polder en de zee voor het Noordzeekanaalgebied. Met deze informatie kunnen er maatregelen worden getroffen om de knelpunten voor deze trekvis weg te nemen.

Schieraal
Schieraal. Foto: Sportvisserij Nederland

Schieraal

Een aal in de opgroeifase wordt een rode aal genoemd. Dit zijn de dieren die de meeste mensen kennen als aal of paling. Wanneer de aal weer terug naar zee zwemt, wordt hij een schieraal genoemd. De aal veranderd dan van kleur en krijgt een metaalachtige glans. Ook de ogen van de aal veranderen, ze worden namelijk veel groter! De aal zwemt duizenden kilometers terug naar zijn geboortegrond om zich voort te planten.

Bron: Rijkswaterstaat

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.