Onderzoek naar migratieroutes Europese Aal

Geplaatst op 14 november 2018

In november zijn het Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Universiteit Gent, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) gestart met een nieuw onderzoek. Met behulp van pop-up zenders willen deze organisaties de migratieroutes van de Europese Aal in kaart brengen.

Najaarstrek

Elk najaar, van oktober tot in januari, zwemmen volwassen palingen naar zee om zich voort te planten. Wanneer de paling naar zee zwemt, wordt hij een schieraal genoemd. De vis verandert van kleur en krijgt een metaalachtige glans. Ook de ogen van de aal veranderen, ze worden namelijk veel groter! De schieraal zwemt duizenden kilometers terug naar zijn geboortegrond om zich voort te planten.

Oranje zenders

Er is nog maar weinig bekend over de migratieroutes en het gedrag van de aal op zee. Om meer te weten te komen over die routes hebben het VLIZ, INBO, en UGent palingen voorzien van een pop-up data storage tag. Een pop-up data storage tag is een kleine (oranje) zender. Deze zenders worden uitwendig aangebracht en registreren de temperatuur en de diepte van het water waarin de paling zwemt.

Goed nieuws voor strandjutters

De zenders die aan de vis hangen, komen na een tijd vanzelf los. Naar verwachting zullen ze in België, Nederland en Frankrijk aanspoelen. Als je zo’n zender vindt en hem naar de onderzoekers terugstuurt, krijg 50 euro als beloning!

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *