Illegale glasaal meer waard dan kaviaar op zwarte markt

Geplaatst op 17 april 2017

De trek van de glasaaltjes is in volle gang. Op diverse plekken langs de Europese kust proberen de glasaaltjes het zoete water op te trekken. Helaas is dit ook het moment waarop smokkelaars actief zijn. De smokkelaars vangen de glasaaltjes en verkopen ze op de zwarte markt.

De Europese aal

De aal begint zijn leven waarschijnlijk in de Sargassozee in de westelijke Atlantische oceaan. Het is een vermoeden, niemand ter wereld heeft ooit gezien hoe en waar de aal paait! Het kleine larfje begint vervolgens aan een lange reis over de Atlantische oceaan. Het larfje wordt hierbij geholpen door de oceaanstromingen. Na een tot drie jaar verschijnt het larfje als glasaal (net als glas is hij helemaal doorzichtig!) voor de Europese kusten om vervolgens de binnenwateren in te trekken.

De intrek van glasaal is de afgelopen jaren enorm afgenomen. Er wordt geschat dat er tegenwoordig nog maar 5% van de hoeveelheid uit de jaren ’60 en ’70 de binnenwateren probeert op te trekken.

Smokkelaars

Er is veel illegale handel in glasaal. Aziatische landen beschouwen de glasaal als een ware delicatesse. In China is de vraag naar glasaal ontzettend hoog. Export buiten Europa is op dit moment verboden. En helaas met een hoge vraag en een exportverbod neemt ook de illegale handel toe. Een kilo glasaal kost op de zwarte markt al gauw meer dan €7000. Dat is meer dan een kilo kaviaar… Onlangs werd er op de Londense luchthaven Heatrow een man opgepakt. Hij probeerde ruim 200 kilo glasaal naar Hong Kong te smokkelen. Zijn buit werd geschat op een straatwaarde van ruim 17 miljoen euro.

Vrienden van de Blije Vis

Geen nieuwtje over de Europese Aal missen? Word dan Vriend van de Blije Vis en blijf op de hoogte!

Bron: BBC news

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *