Hoe gebruiken vissen de vispassage bij Den Oever? 

Geplaatst op 19 oktober 2018

In 2015 is een vispassage aangelegd bij Den Oever. Trekvissen kunnen via een buis door de Afsluitdijk naar het IJsselmeer zwemmen. Maar hoe doen zij dat en wanneer? Om een antwoord te kunnen geven op die vragen is er, op verzoek van Rijkswaterstaat, een onderwatercamera geplaatst in de vispassage.

De vispassage ligt aan de Noord-Hollandse kant van de dijk bij de Voorhaven in Den Oever. De vispassage zorgt voor een verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. In 2016 is de passage voor het eerst gemonitord. Hiervoor werd de binnentrekkende vis met netten gevangen. Om de vispassage optimaal in te zetten, is informatie nodig over het gedrag van de vissen. Hoe gebruiken ze de vispassage? Wanneer zwemmen ze naar binnen en naar buiten? Met deze informatie kunnen bijvoorbeeld de pompinstellingen worden geoptimaliseerd.

Pilot

Op verzoek van Rijkswaterstaat testte Kroes Brugman Technical Solutions (KBTS) een cameraopstelling in de vispassage. Ze ontwierpen een cameraopstelling met bewegingsdetector. Hiermee is het mogelijk vissen te filmen als ze tussen de camera en de achterwand zwemmen. Bij de pilot lagen verschillende uitdagingen op de loer: algengroei in de camerabox, stroming en een internetverbinding behouden in een stalen bak.

Het is uiteindelijk gelukt om de vissen goed in beeld te brengen. De beelden van de onderwatercamera leverden interessante informatie op. Niet alleen van de glasaal, stekelbaars en botlarve, maar ook van de spiering, pos en de baars. Benieuwd naar deze bijzondere beelden? Bekijk ze hier.

Vismigratierivier

De vispassage bij Den Oever is een van de vismigratiemaatregelen van Rijkswaterstaat en de Nieuwe Afsluitdijk. Daarnaast wordt visvriendelijk schut- en spuisluisbeheer uitgevoerd en wordt de komende jaren de Vismigratierivier aangelegd. Wil jij meer weten over de Vismigratierivier en op de hoogte blijven van alle vorderingen? Schrijf je in als Vriend van de Blije Vis!

« Alle nieuwsartikelen

3 reacties

 1. Auke Rottier

  De vispassage bij Den Oever is een fantastisch project.
  Mijn vragen:
  – Zijn de waargenomen aantallen van migrerende vissen in lijn met de verwachtingen? Voldoende/Onvoldoende?
  – Is er ook een passage gepland aan de friese kant van de Afsluitdijk of op andere (meerdere) plaatsen?

  Veel succes met dit project!

  • Marianne Greijdanus

   Beste Auke, bedankt voor je compliment! Ik zie je vragen nu pas en zal ze proberen te beantwoorden.
   1. de aantallen en soorten vis die passeren zijn boven verwachting. Door de vispassage en het visvriendelijk schut- en spuisluisbeheer passeren nu al ca 350 miljoen vissen per jaar de Afsluitdijk. Het is lastig antwoord te geven of dat voldoende is want we weten niet hoeveel vis er nog ligt te wachten. Daarvoor willen we oa cameramonitoring inzetten.
   2. Er is inderdaad een passage aan de Friese kant gepland nl de Vismigratierivier. Daarnaast zijn er honderden andere plekken in Nederland waar barrières voor vis worden aangepakt. Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeentes zetten zich samen in om Ruim baan voor vis te maken. Voor een indruk van de maatregelen in het Noorden van Nederland zie http://www.ruimbaanvoorvissen.nl/map.aspx

 2. Blije Vis

  Dank voor je reactie Marianne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *