Hoe DNA vismigratie in kaart brengt

Geplaatst op 18 april 2017

Onderzoekers van de Rockefeller universiteit (USA) hebben vismigratie in Hudson en East river bij New York in kaart gebracht zonder ook maar 1 vis te vangen! Het is de wetenschappers gelukt om te achterhalen welke vissen in de rivieren zwemmen aan de hand van DNA materiaal. Vissen laten o.a. huidcellen, slijm en uitwerpselen achter in het water.

eDNA

De onderzoekers namen een half jaar lang, wekelijks een aantal watermonsters uit het water. Die monsters werden gefilterd tot er alleen DNA materiaal overbleef. Op deze manier hebben de onderzoekers ruim 40 soorten geïdentificeerd. Van het merendeel van deze soorten was al bekend dat ze in de rivier leefden.

De wetenschappers deden geen grote ontdekkingen tijdens hun onderzoek, maar zijn erg blij dat hun onderzoek met het e-dna (environmental dna) is gelukt. Mark Stoeckle, onderzoeksleider: “Het verbaast me dat we dezelfde informatie uit een net vol met vissen en een bak met water kunnen halen”

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in Plos One. In het filmpje hier onder wordt uitgelegd hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *