Het zesde zingtuig van de Europese Aal

Geplaatst op 14 april 2017

De Europese aal heeft een magnetisch ‘zesde zintuig’. Dat stellen Amerikaanse marien biologen in een nieuwe publicatie in het blad Current Biology. Hun onderzoek wijst uit dat de aal dit zesde zintuig gebruikt, om zich te oriënteren tijdens zijn 5000 kilometerslange tocht van de Sargassozee naar Europa.

Foto van een glasaal op zand
Jelger Herder

De aal begint zijn leven waarschijnlijk in de Sargassozee in de westelijke Atlantische oceaan. Het is een vermoeden, niemand ter wereld heeft ooit gezien hoe en waar de aal paait! De jonge aal begint vervolgens aan een lange reis over de Atlantische oceaan.

Volgens het onderzoek is de aal met zijn ‘zesde zingtuig’ in staat om veranderingen in het magnetisch veld te detecteren. Op die manier weet hij de golfstroom te vinden. Vervolgens laat de aal zich met deze golfstroom meevoeren en komt hij op een relatief snelle manier aan in Europa.

De marien biologen publiceerden hun bevindingen in Current Biology. Nathan Put (onderzoeksleider): “Met dit onderzoek laten we voor het eerst zien dat de aal het magnetisch veld van de aarde gebruikt tijdens zijn lange trip over de Atlantische Oceaan”.

Toch is er ook kritiek op het onderzoek. De aal ondergaat verschillende transformaties tijdens zijn leven. Zo is hij slangachtig als larfje, doorzichtig als glasaal en tijdens de paaimigratie veranderen zijn ogen en kleur. De proeven in het onderzoek zijn uitgevoerd met glasaaltjes. Volgens criticasters is het dan ook niet bewezen dat de aal in het larve-stadium over dezelfde capaciteiten beschikt en dus een ‘zesde’zintuig heeft.

Kortom, de wetenschap heeft nog lang niet alle geheimen ontrafeld. Wil je alle nieuwtjes rondom de Europese Aal? Word dan Vriend van de Blije Vis.

 

 

 

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *