Haringvlietsluizen (nu echt) voor het eerst op een kier

Geplaatst op 18 januari 2019

Deze maand hebben de Haringvlietsluizen in de Haringvlietdam voor het eerst écht op een kier gestaan. Al in november had minister Cora van Nieuwenhuizen het zogeheten ‘Kierbesluit’ in werking gesteld, maar door de droogte en de lage stand van het rivierwater kon de dam nog niet open. Eén van de zeventien schuiven wordt open gezet waarmee er zout water het Haringvliet binnen stroomt. Daardoor herstelt na 47 jaar de verbinding tussen de grote Europese rivieren Rijn en Maas met de Noordzee.

Optimaliseren

De afgelopen weken heeft Rijkswaterstaat korte tests uitgevoerd. Om de zoetwatervoorziening te waarborgen, gaan de sluizen dicht bij een lage rivierafvoer. Momenteel is de afvoer hoog genoeg om de Haringvlietsluizen op een kier te kunnen zetten en daarna te onderzoeken hoe snel het zoute water weer weggespoeld kan worden. De onderzoeken zijn nodig om de zoutverspreiding beter te begrijpen. De komende jaren gaat Rijkswaterstaat monitoren bij welke openstellingen de vismigratie optimaal is zonder dat er voorbij Middelharnis verzilting optreedt. Ook de ecologische effecten worden hierbij nauwgezet gemonitord, door bijvoorbeeld zalmen van een zender te voorzien en te volgen.

Historisch moment

Het openen van de Haringvlietsluizen is een historisch moment. Een cruciale stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier. Essentieel voor het overleven van trekvissen zoals de zalm en de steur, want door de verbinding met zee kunnen ze hun oude paaigronden stroomopwaarts de rivier op weer bereiken. Al jarenlang is er door onze buurlanden fors geïnvesteerd aan het verbeteren van de leefomgeving van zeldzaam geworden trekvissen. Nu de ‘toegangspoort’ weer regelmatig opengaat, kunnen vissen als de haring, elft en fint daar van profiteren. De delta wordt vanaf nu weer gevoed met de dynamiek en het leven van de zee en daar profiteren niet alleen de vissen, maar ook trekvogels van. In de brakke getijdenzone kunnen duizenden trekvogels, kustvogels en steltlopers meer voedsel vinden.

 

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *