Grote zalm gevangen in de Maas

Geplaatst op 3 juni 2016

Foto: Saumon-Meuse
Foto: Saumon-Meuse

Goed nieuws! Vorig weekend meldde de Waalse groep Saumon-Meuse de vangst van twee grote zalmen bij de Maasstuw van Lixhe. Ze vingen een mannetje van maar liefst 101 cm lang en 7,3 kilo zwaar en een vrouwtje van 94 cm (6,4 kg). Daarnaast werden er ook twee grote zeeforellen gevangen, waarvan de zwaarste 3,3 kg woog en werd aangetroffen bij de nabijgelegen elektriciteitscentrale van Barrage des Grosses Battes in de zijrivier de Ourthe.

De aanname is dat deze vissen als smolts (jonge vissen) zijn uitgezet. Ze hebben via de Maas de Noordzee bereikt en vervolgens een aantal jaren op zee doorgebracht. Na ongeveer drie jaar zijn de volwassen vissen de rivier weer opgezwommen om stroomopwaarts op zoek te gaan naar een geschikte paaiplek.

De Atlantische zalm en de zeeforel migreren tussen zoet en zout water. De vissen worden geboren in zoet water, trekken naar zee om volwassen te worden en keren terug naar het zoete water om zelf voor nageslacht te zorgen.

Bron: De roofvis.nl

« Alle nieuwsartikelen

2 reacties

  1. Robert van Otterloo

    Vrienden, zouden deze zalmen nou blij zijn geweest toen ze werden gevangen?

  2. Blije Vis

    Waarschijnlijk niet. Ze zijn wel direct weer terug gezet. Sportvissers zetten zich al jaren in om de vismigratie te verbeteren, zodat de trekvissen hun paai- en leefgebieden weer kunnen bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.