Groenlandse haai ontdekt van bijna 400 jaar oud

Geplaatst op 12 augustus 2016

Deense onderzoekers hebben een Groenlandse haai ontdekt, die mogelijk 392 jaar oud is. Daarmee is de haai het oudste gewervelde dier dat ooit is ontdekt. Tot nu werd aangenomen dat de oudste diersoort in deze categorie de Groenlandse walvis was. Deze walvis kan ongeveer 200 jaar oud worden.

Groenlandse haai

Een Groenlandse haai kan ongeveer 5 meter lang worden en is daarmee een van de grootste (vleesetende) haaien. Ze komen vooral voor in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. De dieren hebben hun hoge leeftijd waarschijnlijk mede te danken aan hun voorkeur voor diepe wateren, waar het maar een paar graden boven nul is. Dat zou resulteren in een tragere stofwisseling, waardoor dieren ouder worden.

Onderzoek

De Deense onderzoekers (Universiteit van Kopenhagen) gebruikten bijvangst van vissers om de leeftijd te bepalen van 28 recent overleden haaien. De gemiddelde leeftijd van de 28 onderzochte Groenlandse haaien was 163 jaar.

Het achterhalen van de leeftijd was nog best een uitdaging. Bij normale dieren kan je de ‘ringen’ in het bot tellen, net als bij een boom. Bij een haai gaat die vlag echter niet op, want deze dieren bestaan helemaal uit kalkloos kraakbeen. Daarom richten de biologen zich op de hoeveelheid koolstof in de ogen. In het foetusstadium neemt het eiwit in de ogen namelijk de koolstof op en door de kijken hoeveel daar nu nog van over is, kan de leeftijd worden bepaald.

Ze vergeleken de leeftijd met de groei van de haaien en konden zo bepalen hoe oud een haai ongeveer is bij een bepaalde lengte. De Groenlandse haai groeit ongeveer een centimeter per jaar.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.