Gesmokkelde glasaal terug in de natuur!

Geplaatst op 28 april 2017

De 72 kilo glasaal, waarmee twee Chinese smokkelaars op Schiphol werden betrapt, is weer uitgezet in de natuur. Afgelopen woensdag heeft Stichting DUPAN de honderdduizenden glasaaltjes terug geplaatst in een aantal kreken in Zeeland.

Foto van uitzet glasaal
Foto: Stichting Dupan

Een aantal weken geleden hield de douane op Schiphol een Chinees echtpaar aan. Zij probeerden in totaal 72 kilo jonge paling (glasaal) mee te nemen naar China. De NVWA nam in samenwerking met de Douane in totaal 36 plastic zakken met glasaal in beslag.  De met water en glasaal gevulde plastic zakken waren verstopt in 6 gewone koffers.  De partij zou in China een handelswaarde hebben van ongeveer €115.000. Export van glasaal buiten de EU is verboden. Tegen het echtpaar is dan ook een proces-verbaal opgemaakt. In juli moeten zij voor de rechter verschijnen.

Smokkelaars

Er is veel illegale handel in glasaal. Aziatische landen beschouwen de glasaal als een ware delicatesse. In China is de vraag naar glasaal ontzettend hoog. Export buiten Europa is op dit moment verboden. En helaas met een hoge vraag en een exportverbod neemt ook de illegale handel toe. Een kilo glasaal kost op de zwarte markt al gauw meer dan €7000. Dat is meer dan een kilo kaviaar…

Bron: Stichting DUPAN

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *