Forel gekroond tot UK National Fish

Geplaatst op 8 juli 2016

Afgelopen maand is de ‘brown trout’ gekozen tot de Nationale Vis van Groot Brittannië. In totaal zijn er ruim 7000 stemmen uitgebracht. De beekforel won met 21% nipt van het driedoornige stekelbaarsje. De uitslag van de verkiezing werd bekend gemaakt in een aflevering van het BBC-programma Springwatch.

Brown Trout

De Brown Trout forel noemen we in Nederland de beekforel. De beekforel en de zeeforel (onze Blije Vis van de maand!) behoren tot dezelfde soort: Salmo Trutta. Elke forel kan uitgroeien tot een beekforel of een zeeforel. De beekforel blijft zijn hele leven in de binnenwateren en de zeeforel trekt naar de zee om op te groeien. Later keert de zeeforel weer terug naar het zoet water om zich daar voort te planten. De beekforel en de zeeforel kunnen ook samen voor nakomelingen zorgen.

UK National Fish Vote

De UK National Fish Vote is bedacht door Jack Perks. Hij vroeg zich af waarom er in Groot-Brittannië nog geen nationale vis is, terwijl er meerdere verkiezingen zijn gehouden voor vogels en diverse bloemen en planten. In onderstaand YouTube filmpje legt hij zijn motivatie verder toe.

Jack Perks noemt de verkiezing ook een mooie manier om aandacht te vragen voor problemen als overbevissing, watervervuiling en migratieproblemen.

Misschien is het leuk om binnenkort ook in Nederland een Nationale Vis te kiezen. Welke vis zou dat volgens jou dan moeten zijn?

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.