De Fint paait na 100 jaar weer in Belgie

Geplaatst op 24 mei 2016

België – Medewerkers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en vrijwilligers van Natuurpunt hebben vorige week, met behulp van verrekijkers en telescopen, de paai van de Fint in kaart gebracht.

In 2015 werd de paai voor het eerst opgemerkt in de Schelde ter hoogte van Sint-Amands. Dit jaar werd het bijzondere natuurspektakel ook vastgesteld op andere plekken in België. Onder andere in de Rupel en de Nete. Dat was al ruim 100 jaar geleden!

De Fint trok vroeger massaal de Schelde op om te paaien. Het gespetter van de paaiende vissen schijnt zelfs zo luid te zijn geweest, dat het de buurtbewoners uit hun slaap hield. Tot 1900 werd de meivis, zoals de Fint ook wel wordt genoemd, veel gevangen door de Scheldevissers. Maar rond 1905 raakte het water van de Schelde en haar bijrivieren zo vervuild dat de vissen wegbleven.

Vanaf 1995 verbeterde de waterkwaliteit van de Schelde dankzij de bouw van grootschalige waterzuiveringsinstallaties. Tegelijkertijd nam het aantal vissoorten in de rivier weer voorzichtig toe. Ook de Fint werd vanaf 2009 weer regelmatig gevangen. Nu zijn er de afgelopen tijd dus ook paaiende vissen waargenomen, dat is ontzettend mooi nieuws!

Wil je het hele nieuwsbericht lezen? Neem dan een kijkje op de site van Natuurpunt.be

Bron: Erik De Keersmaecker – Natuurpunt.be

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *