Expositie over de steur in Diergaarde Blijdorp

Geplaatst op 31 oktober 2017

Vorige week is een expositie over de Atlantische Steur in het Oceanium van Blijdorp geopend. Met een levendige 3D-projectie komt de steurentrek tussen rivier en zee tot leven. Op deze wijze maken Blijdorp en de partners van het Droomfondsproject Haringvliet bezoekers bewust van de bijzondere, bijna uitgestorven oervis en de waarde van de terugkeer van deze zeldzame soort in Nederland. Diergaarde Blijdorp is de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame trekvis te bewonderen is. Een unieke manier om dit indrukwekkende zeldzame dier, dat zich normaliter vooral diep in rivieren en zeeën bevindt, van dichtbij te bekijken.

Van zout naar zoet en weer terug

De Atlantische Steur is de grote hoofdrolspeler in de expositie. De Atlantische steur is een trekkende vissoort. Ze brengen het grootste deel van hun leven door op zee, maar trekken voor hun voorplanting naar de rivieren. Van oorsprong kwam de Atlantische steur algemeen voor in Europa en West-Azië.

In de ‘voortuin’ van Rotterdam zwommen steuren uit zee het Haringvliet op om zich verderop in Nederland en Duitsland voort te planten. De daar geboren jonge steurtjes trokken terug naar zee om er volwassen te worden. Eenmaal volgroeid, zwommen ze weer de rivier op en begon de cirkel opnieuw. De steur leefde duizenden jaren lang in Nederland, maar in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de laatste steur gevangen en gedood.

Sluizen op een kier

Het Haringvliet is de monding van de Rijn en de Maas en speelt een belangrijke rol in een succesvolle terugkeer van de steur in Nederland. In 1971 zijn rivier en zee van elkaar afgesloten met de Haringvlietdam, maar vanaf 2018 staan de sluizen op een kier. Een kans voor herstel van de unieke deltanatuur die het Haringvliet ooit rijk was en een opening die vissen als de steur nodig hebben voor hun trektocht tussen zee en rivier en andersom. Klik hier om meer te lezen over het Droomfondsproject Haringvliet.

Vrienden van de Blije Vis

Geen nieuwtje over de Atlantische Steur missen? Word dan Vriend van de Blije Vis en blijf op de hoogte!

Bron: Diergaarde Blijdorp

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.