Eerste glasaal van het seizoen gespot

Geplaatst op 24 februari 2017

Op dit moment worden er op diverse plekken langs de Nederlandse kust (glasaal)monitoringsonderzoeken uitgevoerd, om trends en knelpunten in kaart te brengen. De locatie Cadzand-Bad in Zeeland had dit jaar de primeur met de vangst van de eerste glasaal op zondag 19 februari. Dit is eerder dan in andere jaren, maar er werd dit jaar ook eerder gestart met de monitoring.

Europese Aal

De aal begint zijn leven waarschijnlijk in de Sargassozee in de westelijke Atlantische oceaan. Het is een vermoeden, niemand ter wereld heeft ooit gezien hoe en waar de aal paait! Het kleine larfje begint vervolgens aan een lange reis over de Atlantische oceaan. Het larfje wordt hierbij geholpen door de oceaanstromingen. Na een tot drie jaar verschijnt het larfje als glasaal (net als glas is hij helemaal doorzichtig!) voor de Europese kusten om vervolgens de binnenwateren in te trekken. De piek van deze intrek ligt in Nederland doorgaans in april.

Foto van een glasaal op zand
Jelger Herder

Monitoring

Op een groot aantal punten langs de Nederlandse kust wordt in het voorjaar het aanbod van glasaal gemonitord met een kruisnet. Dit gebeurt veelal bij obstakels op de migratieroute, zoals gemalen en sluizen. Bij de sluizen van Den Oever loopt de monitoring al sinds 1938. Dit is de langste tijdreeks van de 12 locaties die Wageningen Marine Research (WMR) gebruikt voor de landelijke glasaalindex. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland wordt daarnaast in regionale samenwerkingsverbanden (onder andere Samen voor de Aal) op meer dan 40 locaties gemonitord om knelpunten voor de migratie van glasaal, en andere soorten zoals driedoornige stekelbaars, in kaart te brengen.

In Zuid-Holland en Zeeland is de monitoring vorige week gestart, de andere locaties starten binnenkort. De locatie Cadzand-Bad in Zeeland had dit jaar de primeur met de vangst van de eerste glasaal op zondag 19 februari. Dit is eerder dan in andere jaren, maar er werd dit jaar ook eerder gestart met de monitoring.

Eerste glasaal in Nederland van 2017 gevangen bij Cadzand-Bad in Zeeland, samen met driedoornige stekelbaars en een haring (Bron: Sanne Ploegaert)

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *