De Severn rivier gaat open voor vis

Geplaatst op 28 oktober 2016

Goed nieuws uit Groot-Brittannië! Daar wordt volgend jaar gestart met een groot natuurherstelprogramma: ‘Unlocking the River Severn’. Tijdens dit project wordt ruim 250 kilometer rivier herstelt.

De rivier de Severn
De rivier de Severn

Severn

De Severn is met 354 km de langste rivier van Groot-Brittannië. Hij loopt door diverse Engelse county’s en eindigt in het Kanaal van Bristol, dat weer uitmondt in de Ierse Zee en Atlantische Oceaan.

Unlocking the River Severn

Het project ‘Unlocking the River Severn’ staat in het teken van het herstel van de Elft en de Fint. Deze vissoorten zijn nagenoeg verdwenen uit de meeste Europese rivieren en ook uit de Severn. Dit komt o.a. door de aanleg van diverse stuwen en dammen. Hierdoor kunnen de vissen niet meer vrij zwemmen tussen zout en zoet water en is het niet mogelijk hun paaigebieden te bereiken.

Tijdens het project wordt ruim 250 kilometer rivier vrij gemaakt voor vissen. Dit doen ze door het verwijderen van blokkades, het aanleggen van vispassages en het herstellen van de paaigebieden. Niet alleen de Elft en de Fint zullen baat hebben bij deze maatregelen. Verwacht wordt dat ook andere vissoorten zoals de Atlantische Zalm, Europese Aal en de Rivierprik zullen profiteren van de herstelmaatregelen.

Beelden van de zeldzame Elft

Het project is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Severn Rivers Trust, Canal & River Trust, Environment Agency en Natural England.  De werkzaamheden starten begin 2017. De verwachting is dat het project over vijf jaar is afgerond.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom vissen & vismigratie? Word dan Vriend van de Blije Vis!

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.