De reis van de gevlekte gladde haai in beeld

Geplaatst op 31 mei 2016

Foto: Zeehondencentrum Pieterburen
Foto: Zeehondencentrum Pieterburen

Vorige week schreven diverse landelijke en regionale media over de vondst van een haai bij Lauwersoog. Het ging om een gevlekte gladde haai die vlak voor de kust van Lauwersoog in ondiep water spartelde.

Volgens Wouter van der Heij (Waddenvereniging) is het niet buitengewoon dat deze haai gevonden werd. “Deze vondst is zeker niet alledaags, maar past wel in het plaatje”, zegt hij. Bodemhaaien verdwenen in de jaren 70 uit de Waddenzee. De laatste jaren wordt er af en toe eentje gevonden. “Samen met vissers proberen we er achter te komen of er sprake is van groeiende aantallen, welke soorten zijn het, zijn het jonge of volwassen dieren om er zo achter te komen wat ze in het waddengebied komen doen.”

Migratie

De afgelopen jaren zijn er twee projecten opgestart om gevlekte gladde haaien te voorzien van een tag (merkje). Aan de hand hiervan kan onderzoek worden gedaan naar de verspreiding en zwemroutes van de haaien.

Op het kaartje (Breve et al., 2016) hieronder kan je de ‘terugvangsten’ van de haaien zien. Deze ‘terugvangsten’ geven meer informatie over verspreiding en migratiepatronen van de volwassen exemplaren. Het kaartje laat zien dat het verspreidingsgebied van de gemerkte haaien van het zuiden van Noorwegen tot aan de Golf van Biskaje loopt.

Terugvangsten gevlekte gladde haai (Breve et al.,2016)
Terugvangsten gevlekte gladde haai (Breve et al.,2016)

Tijdens het merken van de haaien in de Zeeuwse delta (project Sharkatag, Sportvisserij Nederland) zijn er zowel mannetjes als vrouwtjes voorzien van een tag. In het kleine kaartje linksboven zien we iets opvallends. De vangsten in het hoge noorden zijn met name mannetjes, terwijl de vangsten in het uiterste zuiden vooral vrouwtjes zijn.

  • Bron afbeelding: Brevé N.W.P., H.V. Winter, H.M.J. Van Overzee, E.D. Farrell and P.A. Walker (2016) Seasonal migration of the starry smooth-hound shark Mustelus asterias as revealed from tag-recapture data of an angler-led tagging programme. The Fisheries Society of the British Isles, Journal of Fish Biology 2016, doi:10.1111/jfb.12994

« Alle nieuwsartikelen

2 reacties

  1. Johan Stuart

    Zijn ze echt zo vaak gevangen? Of komen de meldingen op een andere manier binnen?

    • Blije Vis

      De terugmeldingen komen van gevangen exemplaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *