Vismigratie op wereldschaal

Vismigratie is er in allerlei vormen en afstanden. De swimway van de blauwvintonijn is bijzonder indrukwekkend. Zo zwom Terry the Tuna, een gezenderde blauwvintonijn, maar liefst 40.000 kilometer in 600 dagen.

De krachtige zwemmer is bezig aan een terugkeer. Steeds vaker worden er blauwvintonijnen in de Noordzee gespot. Er worden regelmatig vangstmeldingen gedaan door sport- en beroepsvissers. Kotter UK 272 ‘Adriaantje’ ving enkele weken geleden een exemplaar van ruim twee meter lengte bij de Doggersbank midden op de Noordzee.

Blauwvintonijn

De Atlantische blauwvintonijn komt voor in grote delen van de Atlantische Oceaan. De vissoort kan tienduizenden kilometers ver zwemmen, een snelheid halen van 70 kilometer per uur, meer dan drie meter lang worden en wel 680 kilo wegen. Het is een migrerende vissoort: de blauwvintonijn is altijd in beweging, van paai- naar voedselgebied en terug. Het bestand is opgesplitst in een westelijk deel, dat in de Golf van Mexico paait, en een oostelijk deel, dat in de Middellandse Zee paait.

Noordzee

De Noordzee was vroeger rijk aan blauwvintonijn, die vanuit de Middellandse Zee naar het noorden zwom om zich tegoed te doen aan de grote voorraden kabeljauw en haring. De vis vormde een belangrijke schakel in het voedselweb van de Noordzee. De blauwvintonijn staat sinds halverwege de vorige eeuw onder druk en verdween ook uit de Noordzee.

Monitoring

Maar na een afwezigheid van 50 jaar lijkt de blauwvintonijn bezig te zijn aan een terugkeer in de Noordzee. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is daarom vorig jaar samen met Zweedse en Deense wetenschappers een bijzonder onderzoek gestart. Voor het eerst hebben zij blauwvintonijnen in de Noordzee getagd.

De tagging vond plaats langs de Deense en Zweedse kust, in het Skagerrak en het Kattegat. Ondanks de zware weersomstandigheden werden in Denemarken vier en in Zweden veertien vissen getagd. Zo hopen de onderzoekers informatie te verzamelen over hoe visserij, klimaat en voedsel de trekroutes van de tonijn beïnvloeden zodat deze kennis bijdraagt aan een betere leefomgeving voor de tonijn. Het is nu wachten op de resultaten die de achttien tags gaan opleveren.

Omslagfoto: Markus Lundgren

« Alle blogartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *