Van lust naar last naar lust

Door: Arjan Berkhuysen

“Leuk idee, gaan we doen!” De energie giert door het lijf. Ik sta met mijn vrouw in een tuincentrum en we hebben een geweldig idee. We bouwen een tuindeur met planten er op. Dat brengt wat uitdagingen met zich mee. Zo’n deur wordt zwaar. We zoeken een wiel om het te ondersteunen. Dat vraagt een stevige plank aan de onderkant. We pakken er een stuk hardhout bij. Zo ging het nog even door. Een grondboor, drainage systemen, alles kwam langs. Tot het te complex werd en de lust een last werd. Alle energie zakte weg… “Laat ook maar.” Geïrriteerd, maar ook lachend om onszelf liepen we het tuincentrum uit.

Kent u dat? Dat je een goed idee hebt, er vol enthousiasme aan begint, maar dat bij de uitwerking ervan de lol verdwijnt? Soms kan het helpen als je met meerdere mensen bent, die hetzelfde idee omarmen. Dan pakt de een door, als het de ander even te veel wordt. Dan ziet de een de oplossing, waar de ander even vast loopt. Zo kan je elkaar inspireren tot oplossingen waar nog niemand aan heeft gedacht. Dat gebeurt bij de Vismigratierivier.

Het begon met een goed idee. “We bouwen een perfecte vispassage met zoet-zout overgang en als het Rijk het niet doet, doen we het wel zelf.” Met vissers, natuurliefhebbers en experts kwamen we bij elkaar en bedachten iets waar we blij van werden.

Een Vismigratierivier, een totaal nieuw concept. Veel beren op de weg, maar we begonnen gewoon. Werkt het wel? We denken van wel! Is het niet te duur? We gaan allemaal op zoek naar geld en bekijken hoe het goedkoper kan! Er kwamen nog meer beren op de weg, maar we waren inmiddels met zovelen dat er altijd wel iets op werd verzonnen.

De Vismigratierivier gaat er komen omdat we het optimistische idee omarmen, elkaar vertrouwen en er energie van krijgen! Het zijn projecten als deze die mij het vertrouwen geven dat we de wereld een stukje mooier kunnen maken. Ik ben er van overtuigd dat daar ook een grote behoefte aan is.

Ik ben daarom blij met dit nieuwe vriendenplatform. Er zullen bij vismigratie nog veel meer beren op de weg komen en nog minstens zoveel kansen voor verbeteringen en nieuwe projecten. Met dit platform kunnen we de problemen als voeding zien voor nog veel meer moois. En als iemand tips heeft voor een beplante tuindeur, houd ik mij aanbevolen :)

Arjan Berkhuysen – Directeur Waddenvereniging

Geen blog missen? Word Vriend van de Blije Vis en sluit je aan bij de school!

« Alle blogartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *