Tandjes rivierprik gevonden bij archeologische opgraving Londen

Een opmerkelijke vondst in Londen. Voor het eerst in de geschiedenis van de oude stad zijn er overblijfselen van de rivierprik ontdekt. Alan Pipe van het MOLA (het archeologische museum van Londen) heeft in oktober vorig jaar, tijdens opgravingen bij het metrostation Mansion House, een aantal tandjes van de rivierprik gevonden.

Foto: Museum of London Archaeology

Zeldzame vondst

Er zijn maar weinig archeologische vondsten van de rivierprik bekend. Prikken hebben namelijk geen botten of kaken. Ook het vinden van de tanden is niet gebruikelijk. De tandjes bestaan uit keratine (net als je haar en nagels) en dit materiaal vergaat snel. De vondst van Alan Pipe is zeldzaam te noemen. Zover bekend zijn er maar twee keer eerder restanten van de rivierprik gevonden. Er zijn overblijfselen gevonden bij opgravingen in Coppergate bij York en Dundrennen Abbey in Schotland.

Engels adel dol op prikken

De vindplaats van de tanden ligt vlakbij Mansion House, de ambtswoning van de burgemeester van Londen. Deze ambtswoning is gebouwd aan het eind van de 18e eeuw. Uit historische verslagen weten we dat de Engelse adel dol was op (rivier)prik. Het is daarom extra speciaal dat de tandjes zijn gevonden in het oude historische centrum van Londen. De vondst lijkt daarmee de oude verhalen te bevestigen. En we kunnen dus voorzichtig stellen dat de rivierprik regelmatig op het menu van de Londense burgemeester stond!

Horizontale foto van de mondschijf van een rivierprik waarbij de tandjes goed zichtbaar zijn. Foto: Jelger Herder

Rivierprik

De geschiedenis van de rivierprik gaat nog veel verder terug dan die van de Engelse adel. Ze zwemmen al miljoenen jaren rond op aarde. Eigenlijk zijn het geen vissen, ze behoren tot de klasse van de Rondbekken. (Meer weten over verschillende soorten prikken? Lees dan onze blog: de verschillen tussen de rivierprik, beekprik en zeeprik)

De rivierprik komt voor in de meeste Europese kustwateren. In Nederland vind je de soort in de Nederlandse rivieren, beken en langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee. In de tweede helft van de 20ste eeuw nam de populatie sterk af als gevolg van watervervuiling en door het normaliseren van rivieren en beken. Gelukkig neemt het aantal rivierprikken sinds het begin van de jaren negentig weer toe, door het verbeteren van de waterkwaliteit en het aanleggen van vispassages.

Word vriend!

Geen nieuwtje over de rivierprik missen? Word dan Vriend van de Blije Vis!

« Alle blogartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *