Platvis die zelfs opduikt in de Groninger diepen

Door: Gerdt van Hofslot

Afbeelding van een platvis: de bot
Foto: Jelger Herder

Wie denkt dat de bot alleen in kustwateren verblijft, vergist zich. Met een beetje geluk kun je jonge exemplaren zelfs in de stad opvissen. Veel aan de bot is speciaal. De vis, die erg lijkt op de schol, heeft een bijzondere levenswijze, ziet er opmerkelijk uit en is de enige platvis die heen en weer zwemt tussen zout en zoet water en die graag leeft op plekken waar zout en zoet water samenkomen.

Dat deze platvis opduikt bij de Soort van Groningen komt doordat het dier net als de paling en de stekelbaars symbool staat voor de vismigratie, waar de waterschappen in het Noorden tegenwoordig veel tijd in steken. Zonder die speciale aandacht lukt het de vissen vrijwel niet meer om van zee in de binnenwateren terecht te komen. Gemalen en sluizen kunnen alleen worden gepasseerd als er vispassages zijn.

Vanuit de kust trekken jonge botjes van een paar centimeter groot naar zoet water om daar verder op te groeien. Kennelijk ruiken de dieren zoet water. Vanuit het Lauwersmeer zwemmen jonge botjes bijvoorbeeld het Reitdiep op. Sommige platvissen trekken zelfs naar de stad.

De bot blijft vervolgens een jaar of drie in zoet water hangen, tot hij een centimeter of 20 tot 30 groot is. Vervolgens gaat hij terug naar zee, om zich daar voort te planten. Ze blijven daarna op zee en komen niet meer aan de andere kant van de dijk. Als een piepklein botje uit hetei kruipt, zwemt hij nog gewoon rechtop als een gewone vis.Maar na een week of drie ondergaat het dier een opmerkelijke gedaanteverandering. Het vissenlijf wordt steeds meer platgedrukt en het linkeroog schuift over de kop naar de rechterkant. Het wandelende oog komt uiteindelijk terecht naast het andere oog. De vis kantelt en gaat op zijn zij zwemmen. Vervolgens daalt hij af naar de diepte. Vanaf dat moment leeft de bot ook als een echte platvis op de bodem.

Geen blog missen? Word Vriend van de Blije Vis en sluit je aan bij de school!


Dit artikel is geschreven door Gerdt van Hofslot . Het artikel is onderdeel van de serie: Soort van Groningen. U kunt het originele artikel vinden in het Dagblad van het Noorden: editie 17 september, pagina 20.

 

« Alle blogartikelen

2 reacties

 1. Rob Alberts

  Op mijn blog plaatste ik jullie filmpje.
  De reacties zijn mooi en leuk.

  https://robalberts.wordpress.com/2016/10/24/een-wonder-in-beeld/

  Vriendelijke groet,

  • Blije Vis

   Wat een leuke reacties Rob! Het blijft inderdaad een bijzonder filmpje.

   Fijne dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *