Groeisnelheid bepaalt geslacht van de zeeprik

Een bijzondere ontdekking aan de andere kant van de oceaan! Uit nieuw onderzoek blijkt dat het geslacht van een zeeprik niet bij de geboorte vast staat. Afhankelijk van de groeisnelheid in de larvefase kan de zeeprik zich uiteindelijk ontwikkelen tot een mannetje of vrouwtje. Wetenschappers van de universiteit van Michigan deden deze ontdekking –per ongeluk- tijdens een nieuw onderzoek naar de zeeprik.

Foto van een zwemmende jonge zeeprik tegen een blauwe achtergrond met zijn bek open waardoor de mondschijf met daarin de cylindrisch geplaatste tanden goed zichtbaar is.
Foto: Jelger Herder

De vis die geen vis is

De zeeprik is, net als andere prikken, eigenlijk geen echte vis. Hij behoort tot de klasse van Rondbekken. De zeeprik brengt zijn volwassen leven door in zee. Na een aantal jaar trekt hij in het voorjaar de rivieren op om zich voort te planten.

Je vindt de zeeprik vooral in de wateren van West-Europa, maar hij wordt ook regelmatig gespot in de Egeïsche zee. Daarnaast is er een grote populatie te vinden langs de Noord-Amerikaanse kust. In the Great Lakes was de populatie zelf zo groot, dat de zeeprik daar een tijdlang als plaag werd gezien. De zeeprik was verantwoordelijk voor een flinke daling van de vispopulatie. Dit was niet zonder gevolgen voor de commerciële en recreatieve visserij. Inmiddels is het aantal zeeprikken in the Great Lakes met 90% naar beneden gebracht. Nu is het belangrijk de populatie onder controle te houden. Daarom wordt er in de USA veel onderzoek gedaan naar de zeeprik.’

Nieuw onderzoek

Tijdens een van die onderzoeken visten onderzoekers zeepriklarven op om ze een tag (klein zendertje) mee te geven. De larven werden vervolgens terug gezet in twee verschillende omgevingen: een voedselrijke stroom en een voedselarm meer. Na een aantal jaren visten de onderzoekers de uitgezette larven als volwassen exemplaren op.

Uit het onderzoek bleek dat de larven op voedselarme plekken een stuk minder snel groeiden. Dat feit is misschien niet verwonderlijk, maar het feit dat deze larven zich vrijwel allemaal ontwikkelden tot mannetjes wel! De overlevingspercentages in beide omgevingen waren gelijk. Heeft de zeeprik eenmaal het volwassen stadium bereikt, verandert het geslacht niet meer.

De uitkomsten van het onderzoek waren van te voren niet voorspeld. Oorspronkelijk waren de wetenschappers alleen van plan om de effecten van een omgeving op de groeisnelheid te bestuderen. De onderzoekers schrokken zich een hoedje toen de onderzoeksdata ook lieten zien dat het geslacht bepaald wordt door de omgeving.

Vrienden van de Blije Vis

Geen nieuwtje over de zeeprik missen? Word dan Vriend van de Blije Vis!

« Alle blogartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *