Gastblog Herman Wanningen

Herman WanningenHerman Wanningen is de oprichter en directeur van de World Fish Migration Foundation. Dit is de organisatie achter o.a. de Wereldvismigratiedag. Tot 2014 was Herman actief als consultant. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de Vismigratierivier en daarnaast actief bij het Programma naar een Rijke Waddenzee. In dit gastblog schrijft hij over het ontstaan van de foundation, de Wereldvismigratiedag en de Vismigratierivier.

Het ontstaan van de World Fish Migration Foundation

In 2001 organiseerde ik voor het eerst een Vismigratiedag. Ik was op dat moment nog werkzaam als ecoloog bij Waterschap Hunze en Aa’s. Op die Vismigratiedag lieten we de vispassage (met kijkraam) bij Termunten en Polder Breebaart aan het publiek zien. Er kwamen zo’n 1000 mensen op af, een unieke ervaring. Een paar jaar later organiseerden we een landelijke Vismigratiedag en in 2011 een Noordzee Vismigratiedag. De Vismigratiedag is dus geleidelijk gegroeid tot het wereldwijde evenement wat het nu is.

Om aandacht te vragen voor de problemen en oplossingen rondom vismigratie, nam ik in 2014 het initiatief voor een wereldwijde Vismigratiedag. Ik wilde lokale organisaties een platform geven om hun werk in breder daglicht te plaatsen. In samenwerking met o.a. het Wereld Natuurfonds en The Nature Conservancy kwam de eerste Wereldvismigratiedag uiteindelijk van de grond. Met 270 locaties van Nieuw Zeeland tot Hawaii was het een groot succes! Het inspireerde mij om door te gaan met dit werk. Hieruit is ook het idee ontstaan om dit werk onder een stichting te brengen. Door een stichting op te zetten maak ik meer aanspraak op subsidies. Deze subsidies geven mij de mogelijkheid om evenementen en projecten groter op te pakken en verder te ontwikkelen.

Ik kan het zelf nog steeds niet echt geloven hoe dit allemaal, in positieve zin, uit de hand is gelopen.  Ik ben de mensen en organisaties die hier aan mee werken en hebben gewerkt erg dankbaar. Afgelopen mei deden er op 450 locaties meer dan 2000 organisaties mee aan de Wereldvismigratiedag en hebben we ruim 70 miljoen mensen wereldwijd bereikt. Deelnemers van de dag kunnen op hun eigen manier aandacht vragen voor vismigratie. Dit kan via open dagen, workshops, een bezoek aan een aquarium, een protestmars, boottochten etc. Het is bijzonder om te zien hoe creatief de mensen ons concept gebruiken. In Rusland hebben ze zelfs een vismigratiemaand gehouden. In Bolivia verscheen in een landelijke krant een 5 pagina tellend artikel met onze vormgeving. Op de Balkan hebben actiegroepen een maand lang gestreden tegen de bouw van duizenden nieuwe dammen. Ga zo maar door, er zijn heel veel leuke voorbeelden op te noemen!

world fish migration foundation

Doelen

Met de foundation willen we op internationaal niveau draagvlak creëren voor vismigratie en rivieren. We hopen zo bij te dragen aan de bescherming en het herstel van migrerende vispopulaties en vrij stromende rivieren. Ook willen we de kennisdeling rondom deze onderwerpen bevorderen. We zijn betrokken bij diverse studies op het gebied van dammen (effecten en oplossingen) en organiseren regelmatig workshops en conferenties voor experts. We ontwikkelen de komende jaren zogenaamde Swimway programma’s, waarbij we actief met partners zoeken naar nieuwe oplossingen voor vissen en zwemroutes van vissen in beeld willen brengen. Vogels de Flyway, Vissen de Swimway!

In samenwerking met het WWF zijn we onlangs gestart met een project, waarbij we het verwijderen van dammen uit rivieren op de kaart gaan zetten. Het verwijderen van (oude) dammen en dijken is het meest effectief om rivieren echt vrij te laten stromen en het waterleven weer de ruimte te geven. Niet alleen goed voor de vis, maar voor de gehele gezondheid van de rivier.  Het verwijderen van de Afsluitdijk gaat inmiddels wat te ver. Gelukkig hebben we daar wat op gevonden: De Vismigratierivier.

Vismigratierivier

We hopen de komende jaren een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van het nieuwe educatie- en onderzoekscentrum bij de Vismigratierivier. Er ligt een enorme kans om via dit centrum samen te werken met vergelijkbare centra wereldwijd. We willen naast vissen en rivieren ook de mensen verbinden.

Met de komst van de Vismigratierivier gaat Nederland een nieuwe fase in. Het wordt een van de grootste projecten ooit. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd! Het is een nieuw concept om vissen van zee naar het zoete water te begeleiden, zonder dat er zout problemen in het IJsselmeer optreden.  De Vismigratierivier zorgt dat vissen weer ongehinderd kunnen zwemmen naar het IJsselmeer, de IJssel en zelfs de Rijn. Ook beken in Drenthe en Overijssel profiteren hier van. Bijzonder aan het project is dat het idee voor de Vismigratierivier is ontstaan door een samenwerking van natuur- en visserijorganisaties. Er was echt behoefte voor een grootschalige oplossing.

 

2018

World Fish Migration DayDe volgende Wereldvismigratiedag staat gepland op 12 mei 2018. Dit keer hopen we 800 locaties te bereiken. Doe mee en volg het laatste nieuws via: Twitter | Facebook


Geen blog missen? Word Vriend van de Blije Vis en sluit je aan bij de school!

 

 

« Alle blogartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *