Blije Vissen in 3D

Door: Jeroen van der Brugge, educatief ontwikkelaar Waddenvereniging

Kun je aan het uiterlijk van een vis zien of het een sterke of zwakke zwemmer is? Wat is de invloed van zoet en zout water? Dat leren basisschool leerlingen in een nieuw educatief programma van de Waddenvereniging en It Fryske Gea. Het nieuwe programma staat helemaal in het teken van de toekomstige Vismigratierivier.

De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan de invulling van het scholenprogramma. Van het ontwikkelen van opdrachten, het aanschaffen van materiaal tot aan het werven en trainen van begeleiders.

Vissen uit de Vismigratierivier

We willen leerlingen kennis laten maken met de vissen uit de Vismigratierivier. De vissen mogen dan ook niet ontbreken in het klaslokaal. We kunnen natuurlijk geen echte vissen meenemen, daarom hebben we levensechte 3D-vissen laten ontwikkelen door Taco en Hesther Breeschoten van 3D GEO MEDIA. Op dit moment zijn er al verschillende vissoorten uit de 3D printer gerold.

Van 2D naar 3D

Het maken van een 3D vis is een uitgebreid proces. Allereerst zijn we op zoek gegaan naar duidelijke foto’s van de vissen. Kenmerken, zoals kleuren en vormen moesten goed zichtbaar zijn. Het mondje van de rivierprik ziet er toch heel anders uit dan die van de zeeprik. Aan de hand van de foto’s maakt Taco een gedetailleerd 3D model.

Taco 3D model
Taco Breeschoten aan de slag met een 3D model

De vissen worden vervolgens uitgeprint met een 3D printer en daarna met de hand beschilderd om ze een levensechte ‘look’ te geven. Maar voordat de vissen uit de printer rollen worden ze nog gecontroleerd op echtheid door experts van de Waddenvereniging en Sportvisserij Nederland.

Schilderen

Sterk of zwak?

We gaan de 3D-vissen in verschillende opdrachten gebruiken. We laten leerlingen bijvoorbeeld een zoekkaart maken, die ze op een later moment weer kunnen gebruiken om vissen te herkennen. Daarnaast dagen we de leerlingen uit om na te denken over de kenmerken van een vis. Kun je bijvoorbeeld aan het uiterlijk van een vis zien of het sterke of een zwakke zwemmer is?

DSC02023

Kortom, leerlingen maken spelenderwijs kennis met vissen en vismigratie. Deze week gaat de eerste basisschool met het programma aan de slag! Meer informatie over het educatieve programma kun je binnenkort op deze website vinden.

Jeroen van der Brugge

« Alle blogartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *