3 weetjes over de zeeprik

Wist je dat…

Zelfs walvissen niet veilig zijn voor de zeeprik?

De zeeprik wordt ook wel de vampiervis genoemd. Een volwassen zeeprik leeft als parasiet. Met zijn grote zuigbek klampt hij zich vast aan (grote) vissen en leeft van hun bloed.  Niet alleen vissen zijn slachtoffer, zelfs zeehonden en walvissen staan op het menu van de zeeprik.

Lange tijd werd gedacht dat de zeeprik zich alleen vast zoog aan walvissen om zo lange afstanden te overbruggen. Uit onderzoek van Ocean Research en Education Society blijkt nu dat dit niet het geval is. De zeeprik bijt zich ook door de huid van walvissen heen om zich te voeden. Wetenschappers van de Ocean Research en Education Society maakte foto’s van dwergvinvissen met bloederige wonden. De wonden zijn gefotografeerd nadat de aangehechte zeeprikken zich losmaakten van de walvissen.

Foto van een zeeprik die zich heeft vastgezogen aan een walvis
Foto: Ocean Research en Education Society

Een mannelijke zeeprik vrouwtjes lokt met zijn warme buik?

De zeeprik kan door zijn zuigmond met honderden tandjes best angstaanjagend zijn. Maar om vrouwtjes te lokken gooit de zeeprik een geheim wapen in de strijd.

De mannelijke zeeprik heeft een soort vetknobbel in zijn buik. Onderzoekers van de Michigan State University ontdekten dat de knobbel warmer werd als er vrouwtjes in de buurt kwamen. Ze vermoeden dan ook dat de knobbel een soort van seksueel lokaas is, die de mannetjes gebruiken om vrouwtjes te lokken.

Lampreys in a tank.
Twee zeeprikken in een tank tijdens het onderzoek van Michigan State University

De zeeprik in sommige landen als een ware delicatesse wordt gezien?

In Frankrijk en Portugal worden zelfs festivals georganiseerd, waarbij het eten van de zeeprik centraal staat. Als sinds de middeleeuwen staat de zeeprik op het menu van notabelen en rijke mensen. Ook Engelse vorsten schijnen er gek op te zijn geweest. Het gerucht gaat zelfs dat de Engelse koning Hendrik is gestorven door het eten van te veel Lamprey Pie..

Jonge zeeprik met zijn bek open waardoor de mondschijf met daarin de cylindrisch geplaatste tanden goed zichtbaar is; young sea lamprey with his mouth open so that the cylindrically placed teeth are well visible
Foto: Jelger Herder

Geen nieuwtje over de zeeprik missen? Word dan Vriend van de Blije Vis!

« Alle blogartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.