Bijzondere vangst tijdens onderzoek Swimway Vecht

Geplaatst op 30 november 2018

Sinds afgelopen voorjaar worden vismigratie-onderzoeken uitgevoerd bij de stuw Vechterweerd. Deze onderzoeken maken deel uit van het project Swimway Vecht. Doel van deze monitoring is het inventariseren óf en welke vissen de vispassage bij de stuw passeren.

Diverse partners tekenden de samenwerkingsovereenkomst tijdens het grensoverschrijdende Vechtsymposium in Hardenberg, waardoor Swimway Vecht officieel gestart is.
Diverse partners tekenden de samenwerkingsovereenkomst tijdens het grensoverschrijdende Vechtsymposium in Hardenberg, waardoor Swimway Vecht officieel gestart is.

Swimway Vecht

Het project Swimway Vecht startte afgelopen september. Tijdens het Vechtsymposium tekenden diverse Nederlandse en Duitse organisaties een samenwerkingsovereenkomst. De Vecht vormt een belangrijke migratieroute tussen de Waddenzee en Duitsland. Vissen die straks de Vismigratierivier gebruiken zwemmen bijvoorbeeld via het IJsselmeer de Vecht op. In het project Swimway Vecht worden bestaande vismigratieroutes in kaart gebracht, onderzocht en geëvalueerd. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek worden maatregelen geformuleerd die nodig zijn om te komen tot het optimaal bereikbaar maken van leefgebieden.

Kruisnetten

Vanaf week 11 t/m week 26 is door een ploeg vrijwilligers tweemaal per week gevist met kruisnetten. In totaal zijn vrijwilligers 32 avonden op pad geweest, 2 maal per week op de maandag en donderdagavond. Er is gemonitord op 2 plaatsen, 1 direct onder de stuw en 1 in de vispassage benedenstrooms. In totaal zijn de kruisnetten 324 keer gelicht waarbij er 266 vissen zijn gevangen. Deze 266 vissen zijn onder te verdelen in 15 vissoorten. Er is bij de monitoring geen glasaal aangetroffen, maar wel kleine paling tussen de 15-28 centimeter.

Zalmsteek

Drie weken geleden is bij de stuw een zalmsteek geplaatst. De onderzoekers hoopten hiermee zeeforel te vangen en te kunnen zenderen om te kunnen traceren hoe hun trek verloopt.  Vorige week vrijdag was het dan eindelijk raak. Een prachtige zeeforel van maar liefst 65 cm en bijna 4 kilo werd aangetroffen in de zalmsteek. De vis is voorzien van een tag en direct teruggezet.

Bron: Sportvisserij Oost Nederland

Update: Maandag 3 december lieten de onderzoekers via Facebook weten dat ze ook maar liefst vier Houtingen aantroffen. Een vissoort die nog niet eerder in de Overijsselse Vecht is waargenomen.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *