Atlantische zalm gevangen bij gemaal Halfweg

Geplaatst op 17 november 2017

Op 24 oktober is een Atlantische zalm gevangen bij gemaal Halfweg (Amsterdam). Dat meldt het hoogheemraadschap Rijnland op hun website. De zalm is als bijvangst gevangen in het kader van een monitoringsonderzoek naar de uittrek van schieralen. Het is de eerste keer dat Rijnland een Atlantische zalm waarneemt. De zalm is weer vrijgelaten om zijn route te kunnen vervolgen.

Foto: Hoogheemraadschap Rijnland

Atlantische zalm

Het leven van de zalm begint in een beekje of (zij)rivier. In Europa vind je de geboorteplekken van de zalm in zijrivieren van de Rijn, zoals de Ruhr, de Ahr en Moesel. Na een opgroeiperiode van 1 tot 3 jaar trekt de zalm naar zee. Daar brengt hij een groot deel van zijn leven door. Na een aantal jaren op zee zwemt de zalm, in het voor- en najaar, terug naar het zoete water om te paaien. In deze fase ontwikkelen de mannetjes ook een paaihaak aan de onderkaak. Dit is duidelijk te zien op de foto, waar de zalm samen met de onderzoeker (links) en de beroepsvisser is te zien.

Merken en zenderen van schieralen

De zalm is als bijvangst gevangen in het kader van een monitoringsonderzoek naar de uittrek van schieralen. Rijkswaterstaat en verschillende waterbeheerders doen tussen oktober 2017 en april 2018 een (zender)onderzoek in het Noordzeekanaal. Zo willen zij meer te weten komen over het migratiegedrag van schieralen en de routes die ze volgen tussen de polders rondom het Noordzeekanaal en de havenmonding in IJmuiden. De waterbeheerders zijn geïnteresseerd in eventuele knelpunten op de migratieroute tussen de polder en de zee voor het Noordzeekanaalgebied. Met deze informatie kunnen er maatregelen worden getroffen om de knelpunten voor deze trekvis weg te nemen.

Vrienden van de Blije Vis

Geen nieuwtje over de Atlantische zalm missen? Word dan Vriend van de Blije Vis!

Bron: Hoogheemraadschap Rijnland

 

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Word Vriend van de Blije Vis!

Dankzij de Vismigratierivier kunnen vissen straks weer vrij zwemmen tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Steun dit unieke project door Vriend van de Blije Vis te worden!

Sluit je aan bij de school Blije Vissen en:

  • Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de Vismigratierivier
  • Win toffe prijzen met online acties
  • Doe mee met exclusieve activiteiten
  • Ontvang 4x per jaar een Blije Vissen Brief (optioneel)

Door dit formulier in te vullen ga je akkoord met ons privacybeleid.