ARK maakt gratis zoekkaart ‘Steuren en hun jongen’

Geplaatst op 23 januari 2018

De zeldzame Atlantische steur is de grootste vis die in Nederland thuishoort, maar er worden ook wel eens andere steuren aangetroffen. Dat zijn illegaal losgelaten of ontsnapte vijvervissen (exotische, uitheemse soorten). Deze vissen worden vaak aangezien voor de zeer zeldzame en inheemse Europese Atlantische steur. ARK tekenaar Jeroen Helmer heeft een zoekkaart gemaakt gemaakt waarin goed het verschil tussen de soorten is te zien.

Atlantische steur

De Atlantische steur, ook wel de Europese Steur genoemd, behoort tot de familie van de Steuren. Het is een van de oudste nog levende vissoorten. De steurachtigen splitsten zich 2 miljoen jaar geleden af van een groep die verder uitgestorven is. Ze worden daarom ook wel levende fossielen genoemd. De Atlantische steur is een trekkende vissoort. Ze brengen het grootste deel van hun leven door op zee, maar trekken voor hun voorplanting naar de rivieren.

Zoekkaart 'Steuren en hun jongen'
Bron: Jeroen Helmer

Zoekkaart

Op deze door Jeroen Helmer getekende zoekkaart zijn de meest voorkomende steursoorten in Nederland prachtig afgebeeld. Aangezien er een duidelijk verschil is tussen jonge en oudere steuren, zijn deze apart gesorteerd op de zoekkaart. Zo kun je de verschillende steuren snel vergelijken. Mocht je een steur hebben gevangen, zet deze dan na de vangst zo snel mogelijk terug. Maak wel even snel een foto en meld je vangst vervolgens via dit mailadres. of via deze website. Elke vangstmelding wordt beloond omdat deze belangrijk zijn voor onderzoek. De gratis zoekkaart ‘Steuren en hun jongen’ is ook verkrijgbaar als download op de Steuren in Nederland website.

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *