Angstremmers hebben invloed op zalmtrek

Geplaatst op 3 januari 2017

Zalm hangend in de stroming boven rivierbodem; Salmon swimming against the stream on riverbottom
Foto: Jelger Herder

Angstremmers kunnen invloed hebben op de migratie van jonge zalmen. Wetenschappers van de Zweedse Universiteit van Umea ontdekten dit bij een nieuw onderzoek naar de zalmtrek. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Het leven van de zalm begint in een beekje of (zij)rivier.  Als de zalm na 1 tot 3 jaar is uitgegroeid trekt hij naar zee. Dit is een belangrijke stap in het leven van de zalm en noodzakelijk voor de vis om verder te groeien. Wetenschappers proberen al jarenlang te begrijpen wat de jonge zalm drijft om stroomafwaarts te trekken. Tijdens deze reis naar zee liggen ontzettend veel gevaren op de loer. Denk bijvoorbeeld aan roofvissen of vogels maar ook allerlei fysieke blokkades zoals waterkrachtcentrales, gemalen, dammen en dijken.

Rustgevend middel

In het onderzoek werden vissen behandeld met een kalmerend, rustgevend middel om angsten te verminderen. Het onderzoek werd uitgevoerd in twee verschillende omgevingen. De onderzoekers voerden hun testen uit in een laboratorium en in een natuurlijke stroming nabij Umea. Om de bewegingen van de vissen te kunnen volgen werd er een chip bij de vissen geïmplanteerd.

De vissen die angstemmers kregen toegediend, migreerden twee keer zo snel en ver dan vissen die niet waren behandeld! Dit gebeurde in zowel het laboratorium als in de natuurlijke omgeving.

Medicijnresten

De dosis kalmerende middelen waar de vissen in het onderzoek aan werden blootgesteld, lag lager dan de hoeveelheid medicijnresten die soms gevonden worden in afvalwater. Jaarlijks komen er verschillende medicijnresten terecht in ons watersysteem. Op dit moment is er nog veel onduidelijk over de effecten voor de onderwaterwereld en vissen. Wat gebeurt er als het medicijngebruik toeneemt? Wij zijn erg benieuwd naar meer onderzoek op dit gebied!

Bron: Hellström, G. et al: GABAergic anxiolytic drug in water increases migration behaviour in salmon. Nature Communications 2016:7. doi 10.1038/NCOMMS13460

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *