Activiteitenprogramma Vismigratierivier

Op  de grens van zoet en zout is er van alles beleven op het gebied van vismigratie. De beste manier om de Afsluitdijk, Waddenzee werelderfgoed en de natuur van het IJsselmeer te beleven is door deel te nemen aan een van onze (buiten)activiteiten.

Met dank aan de Nationale Postcode Loterij bieden de initiatiefnemers van de Vismigratierivier – Waddenvereniging, It Fryske Gea, Sportvisserij Nederland, Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk en netVISwerk – u dit gevarieerde activiteitenprogramma. Dat doen we met goed opgeleide natuurgidsen voor scholen, gezinnen, groepen, maar ook voor bedrijven, organisaties en bijvoorbeeld familiebijeenkomsten.

Kom ook naar Kornwerderzand voor een van onze lezingen, mini-colleges, filmvertoningen en excursies vanuit het Afsluitdijk Wadden Center. Je komt er alles te weten over het verhaal van de (trek)vis, zout vs. zoet en de noodzaak van vismigratie én de aanleg van de Vismigratierivier.

 • Afsluitdijk Wadden Center
 • Op zoek naar de Blije Vis (basisschool)
 • Watersafari Waddenzee
 • Watersafari IJsselmeer
 • Wandelexcursie
 • Mini-collegetour: op weg naar de Vismigratierivier
 • Vergaderarrangement

Afsluitdijk Wadden Center

Afsluitdijk Wadden Center. Foto: Lotte Hartman

Het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center op Kornwerderzand heeft een interactieve beleefexpositie waar je met droge voeten het Wad kunt ervaren. De expositie toont er alles over het (over)leven van de Nederlanders in de delta, klimaatverandering en zeespiegelstijging én vismigratie. In aquavista kun je digitaal zweven over de Afsluitdijk en rondkijken door de ogen van de Grutto. Maar nog leuker is het om met de gids(en) van de Waddenvereniging en It Fryske Gea op excursie te gaan in het gebied van de Vismigratierivier. Het bezoekerscentrum is dagelijks van 10.00 – 18.00 uur open (horeca tot 21.00 uur). De toegang is gratis reserveren is niet nodig.

Scholenprogramma ‘Op zoek naar de Blije Vis’

Voor basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 bieden It Fryske Gea en de Waddenvereniging een scholenprogramma aan. Ben je als leerkracht op zoek naar een leerzame en actieve binnen- en buitenles les vol leuke opdrachten? Geef jouw school dan op voor dit scholenprogramma op een bijzondere locatie. We ontvangen de klassen in het nieuwe bezoekerscentrum op Kornwerderzand met een interactief programma over vismigratie.

Het programma bestaat uit een binnenprogramma (90 min.) en buitenprogramma (90 min.). We starten met een leuke presentatie over vis en vismigratie: Wat is dat eigenlijk, vismigratie? Waarom trekken dieren? Wat is de Afsluitdijk? En wat is het gevolg van de Afsluitdijk voor trekkende vissen? Na de pauze nemen de gidsen jullie mee naar buiten om bij de waterkant te kijken wat daar allemaal te beleven is.

Doe-activiteiten:

 1. Water: zoet en zout. Proef als een vis,
 2. Vissen van de vismigratierivier en vissen herkennen
 3. Leefomgeving, voedsel en de natuurlijke vijanden
 4. Reizen tussen zout en zoet, levenscyclus en obstakels

Buitenles:

 1. Onder en boven water bekijken; steigerleven kijken
 2. Zoet-zout waterproefjes
 3. Vogels spotten
 4. Het vismigratiespel

Reserveren:

 • Het scholenprogramma is te boeken in de maanden april, mei, juni, september en oktober via Dat kan via Mar en Klif of direct bij de Waddenvereniging via info@waddenvereniging.nl.
 • Duur: van 10:00 – 13:30 uur
 • Kosten: kosten voor deelname bedragen €10,- p.p.
 • Plus arrangement: voor een arrangement met het scholenprogramma en patat, snack en drinken betaal je € 17,50 p.p.
Scholenprogramma. Foto: Lian Zigterman

Mini-collegetour  ‘Op weg naar de Vismigratierivier’

De verborgen onderwaterwereld is veel complexer en interessanter dan je waarschijnlijk in eerste instantie zou denken. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde vissen een enorme behoefte hebben om te reizen? Het zit als het ware in hun bloed. Onze gidsen geven je een mini-collegetour. In één uur tijd vertellen wij je waarom vissen zo ver reizen. Ook kom je meer te weten over de nieuwe plannen voor de Afsluitdijk en over de werking van de toekomstige Vismigratierivier.

Reserveren:

 • Duur mini-college : 1 uur + korte rondleiding door een deel van het Afsluitdijk Wadden Center
 • Aantal personen: 30-70, afhankelijk van zaal
 • Kosten per lezing: € 100,- (exclusief zaalhuur en catering AWC)

Watersafari Waddenzee: ‘Over het zoute water op zoek naar de Blije Vis’

Je gaat mee op een afwisselende vaartocht van het Wadvissersgilde in samenwerking met gids(en) van de Vismigratierivier. Een ervaren visserman haalt een sleepnet naar boven om te laten zien wat de zee voor het oog verborgen houdt: het onderwaterleven. Van krabben en garnalen tot schelpdieren en vis. Je krijgt de mogelijkheid om de zeedieren van dichtbij te bewonderen. De Vismigratierivier-gids vertelt over het wereldwijd unieke concept van de Vismigratierivier.

Reserveren

 • Data: op aanvraag via info@waddenvereniging.nl
 • Capaciteit: maximaal 65 personen
 • Prijs:  € 12,50 volw. (vanaf 12 jaar), € 7,50 kind (3 t/m 11 jaar), gratis 0-2 jaar

Watersafari IJsselmeer: ‘zeiltocht naar locatie Vismigratierivier’

Het IJsselmeer is een bijzonder natuurgebied. Vroeger, in de tijd van de Zuiderzee, was het water hier zout en bloeiden de omliggende vissersdorpjes door de rijke visvangst. Tijdens de vaartocht vertelt onze deskundige natuurgids over het ontstaan van het IJsselmeer en de problemen die ontstonden door de aanleg van de Afsluitdijk. De harde scheiding bleek een enorme barrière voor trekvissen. Hierdoor konden de vissen niet meer tussen het zoete binnendijkse en het zoute buitendijkse Waddenzeewater trekken. Onze gids neemt je mee op een mooie zeiltocht over het IJsselmeer en vertelt je alles over de natuur en de Vismigratierivier. Deze excursie wordt aangeboden met de Blazer TX33, een oud historisch zeilschip uit 1918. Het is daarnaast mogelijk om bij grotere groepen een tweede boot te huren.

Reserveren:

 • Duur vaarexcursie: 2 uur
 • Aantal personen: max. 12 deelnemers per boot
 • Data: op aanvraag via info@waddenvereniging.nl
 • Kosten per watersafari: € 370,- (gids It Fryske Gea €70,- + € 300,- huur boot)
 • Grotere groepen tot 150 man kunnen de Regina Andrea boeken

Wandelexcursie vanaf het Afsluitdijk Wadden Center

Wil jij weten hoe het leven op de grens van zoet naar zout is? Vanuit het Afsluitdijk Wadden Center verken je de omgeving met de natuurgidsen van It Fryske Gea en de Waddenvereniging. Ze nemen je graag mee op wandelexcursie met je haren in de wind. De verkenningstocht start bij het Afsluitdijk Wadden Center. Een bezoekerscentrum op de grens van het zoete IJsselmeer en de zoute Waddenzee bij Kornwerderzand. Buiten vertelt de natuurgids over de historie van het gebied en wandel je langs de karakteristieke rode huisjes van Kornwerderzand. Als hier straks de Vismigratierivier klaar is, dan kunnen ze door de Afsluitdijk zwemmen. Wil jij weten hoe dit ‘gat’ in de Afsluitdijk werkt? Onze gids vertelt je er alles over.

Reserveren

 • Duur excursie: 2 uren
 • Reserveren via info@waddenvereniging.nl
 • Aantal personen: max 15/20 personen per gids
 • Kosten per excursie: € 70,- per gids (exclusief boekingskosten AWC + toegang dak AWC)

Vergaderarrangement

Wil je vergaderen met een verfrissende aanpak? Kom dan vergaderen in het Amsterdam Wadden Center. Vanuit de volledig uitgeruste vergaderzalen (tot 70 personen) kun je zo het dak op. Daar word je opgewacht door een van onze natuurgidsen die je in een halfuur alles vertelt over het leven op de grens van zoet en zout water en welke rol de Afsluitdijk daar in speelt. Of ga voor een frisse neus samen met de gids naar buiten. In een uur weet je alles over het leven van de trekvis en kun je met een uitgewaaid hoofd weer verder vergaderen. Brainstormen aan het water? Verfrissend vergaderen? Kom naar het Afsluitdijk Wadden Center op Kornwerderzand.

Reserveren

 • Reserveren via info@waddenvereniging.nl
 • Aantal personen: max 15/20 personen per gids
 • Kosten per excursie: € 70,- per gids (exclusief boekingskosten AWC + toegang dak AWC)