Aanbesteding Vismigratierivier start in september

Geplaatst op 10 juli 2018

Na de zomer kunnen geïnteresseerde aannemers inschrijven op de bouw van de Vismigratierivier door de Afsluitdijk. Gedeputeerde Staten hebben vandaag groen licht gegeven om de aanbesteding in september te starten. Rond de jaarwisseling wordt bekend welk bedrijf het werk gaat uitvoeren. De bouw start voor de zomer van 2019.

Gedeputeerde Johannes Kramer: “We zijn er klaar voor. Voor het eerst in de wereld wordt zo’n systeem voor overstekende vissen gebouwd. We zien al dat de markt de Vismigratierivier een interessant project vindt. Een innovatieve oplossing voor zout-zoet-overgangen, waarbij waterveiligheid en natuur hand in hand gaan. Belangrijk in een tijd van klimaatverandering en zeespiegelstijging.”

Twee delen

De bouw van de Vismigratierivier is opgeknipt in twee delen. Het eerste deel is de opening in de Afsluitdijk. In opdracht van De Nieuwe Afsluitdijk heeft Rijkswaterstaat dit onderdeel meegenomen bij de versterking van de Afsluitdijk. Het tweede deel is de aanleg van de slingerende Vismigratierivier in het IJsselmeer en de Waddenzee. Voor dit tweede deel zoekt de provincie per september een aannemer. In 2022, wanneer beide delen klaar zijn, is de Vismigratierivier klaar voor gebruik.

Vismigratierivier

De Vismigratierivier is een innovatief project om de Waddenzee en het IJsselmeer weer 24/7 met elkaar te verbinden. De Vismigratierivier is niet zomaar een ‘gat’ in de dijk. De rivier ligt in een natuurlijke zandbedding met getijdegeulen en rustplekken. Begeleidt door strekdammen, krijgt water de ruimte om natuurlijk in en uit de rivier te stromen.

Lees meer over de Vismigratierivier.

 

« Alle nieuwsartikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *